Οι 50άρηδες με «κρίση της μέσης ηλικίας» μερικές φορές δεν πάσχουν από αυτήν, αλλά από μία μορφή άνοιας τα συμπτώματα της οποίας συχνά δεν είναι γνωστά στους γιατρούς, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Η άνοια αυτή εκδηλώνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της και προκαλεί απώλεια μνήμης που κατά κανόνα εμφανίζεται σε ηλικιωμένους.
Στην πραγματικότητα, στα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας, όπως αποκαλείται, δεν συμπεριλαμβάνεται απώλεια μνήμης, αλλά αλλαγές στην προσωπικότητα, διαταραχή στην ομιλία και αδιαφορία, δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Ρόρερ, λέκτορας Νευρολογίας και επικεφαλής ερευνητής στο Πρόγραμμα Γενετικής Μετωποκροταφικής Άνοια του University College του Λονδίνου (UCL).
Σε συνεντεύξεις του στον βρετανικό Τύπο, ο δρ Ρόρερ εξήγησε ότι πολλοί γιατροί είναι «κολλημένοι» με την άποψη ότι η απώλεια μνήμης αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της άνοιας, με συνέπεια να χάνουν όλα τα άλλα συμπτώματα.
Το επακόλουθο είναι να χρειάζονται συχνά έως και πέντε χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση και να μάθουν οι πάσχοντες ότι έχουν μετωποκροταφική άνοια.
«Η μετωποκροταφική άνοια έχει μερικά συμπτώματα που περισσότερο θυμηδία προκαλούν παρά ανησυχία», είπε. «Το πιο χαρακτηριστικό είναι η αιφνίδια, ασίγαστη λαχτάρα για γλυκά και πλούσια σε λιπαρά φαγητά που παρακινεί τον ασθενή να τρώει ασταμάτητα οποιοδήποτε γλύκισμα βλέπει μπροστά του».
Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αδιαφορία για τους πάντες και τα πάντα, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται ως κατάθλιψη, συνέχισε.
Άλλα συμπτώματα είναι η απώλεια των αναστολών και έτσι η επίδειξη ακατάλληλης συμπεριφοράς, τα «χονδροειδή» σχόλια και η απώλεια συμπόνιας για τους άλλους, η αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή, η αργή ή διστακτική ομιλία με ή χωρίς τραυλισμό, οι επαναλαμβανόμενες ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και μια «αρρωστημένη» αίσθηση του χιούμορ.
«Σε πολλούς άνδρες και γυναίκες με τέτοιου είδους συμπτώματα, η διάγνωση είναι συχνά κρίση της μέσης ηλικίας, κλιμακτήριος ή ακόμα και προβλήματα με το γάμο τους», πρόσθεσε ο δρ Ρόρερ.
«Το να γίνεται ένας άνθρωπος οξύθυμος, προσβλητικός και αδιάφορος για τα αισθήματα των ανθρώπων που αγαπάει, σπανίως εκλαμβάνεται ως κάτι σοβαρό και σίγουρα δεν πάει το μυαλό του μη-ειδικού στην άνοια. Ωστόσο μπορεί κάλλιστα να είναι, ακόμα και χωρίς να υπάρχει απώλεια μνήμης».
Η μετωποκροταφική άνοια οφείλεται σε εκφύλιση των κροταφικών και μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου, που παίζουν σημαντικό ρόλο σε δεξιότητες όπως η γλώσσα, η ικανότητα προγραμματισμού και ο έλεγχος της συμπεριφοράς.
Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 20% των κρουσμάτων άνοιας στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, με συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης τα 45 έως 65 έτη, αν και υπάρχουν κρούσματα ακόμα και σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών και, σπανιότερα, άνω των 65 ετών.
Σε πολλές περιπτώσεις (έως και 40% του συνόλου) η μετωποκροταφική άνοια εκδηλώνεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, ενώ είναι πολύ πιο σπάνια από τη νόσο Αλτσχάιμερ (υπολογίζεται ότι προσβάλλει έως και 50 φορές λιγότερους ανθρώπους).
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα