Εάν θέλετε να δείτε αν και πόσα χρόνια «κόβουν» τα κιλά από τη ζωή σας, μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας και διαιρέστε την με το ύψος σας.
Αν το αποτέλεσμα είναι πάνω από 0,6, το προσδόκιμο επιβιώσεως σε άντρες και γυναίκες αρχίζει να μειώνεται – με τη μέγιστη μείωση να είναι 9,5 χρόνια για μια 30χρονη γυναίκα και 16,7 για έναν 30άρη οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλη «μπάκα» ώστε το πηλίκο βγαίνει 0,8.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μία νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι η αναλογία μέσης-ύψους είναι το κλειδί για να υπολογιστούν με ακρίβεια τα χρόνια που χάνουμε από την συσσώρευση του σωματικού λίπους στην κοιλιά.
Ο στόχος είναι να διατηρείται η αναλογία αυτή έως 0,5 διότι «αυτό είναι το όριο ανάμεσα στο φυσιολογικό και στο “αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα”», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για να βρει κάποιος την αναλογία μέσης-ύψους, δεν έχει παρά να μετρήσει την περίμετρο της μέσης του στο πιο λεπτό της σημείο και να την διαιρέσει με το ύψος του (και οι δύο αριθμοί πρέπει να είναι σε εκατοστά του μέτρου).
Οι τιμές από 0,4 έως και 0,5 θεωρούνται φυσιολογικές, από 0,51 έως 0,6 οριακές, ενώ πάνω από 0,61 είναι απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων. Οι τιμές κάτω από 0,4 σημαίνουν πως κάποιος είναι πάρα πολύ αδύνατος και καλό είναι να πάρει βάρος.
Οι προαναφερθείσες τιμές ισχύουν για τους ενήλικες. Για τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, το όριο για την άμεση λήψη μέτρων είναι το 0,5 (η αναλογία δεν έχει μελετηθεί σε μικρότερα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές).
Θνησιμότητα
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον επιστημονικό οργανισμό AshwellAssociates και το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.
Όπως εξήγησαν, ανέλυσαν στοιχεία μιας 20ετίας που αφορούν σχεδόν 3.000εθελοντές για να συγκρίνουν τις επιδράσεις της αναλογίας αυτής αλλά και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στο προσδόκιμο επιβιώσεως, όπως εκφράζεται από τα επονομαζόμενα χαμένα χρόνια ζωής.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία που αφορούν τρεις χαρακτηριστικές ηλικίες: τα 30, τα 50 και τα 70.
Τα χαμένα χρόνια υπολογίστηκαν με σύγκριση του προσδόκιμου επιβιώσεως των παχύσαρκων με εκείνο των εθελοντών με φυσιολογικό βάρος και φυσιολογική αναλογία μέσης-ύψους.
Η αναλογία μέσης-ύψους απεδείχθη ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια απ’ ό,τι ο ΔΜΣ ως δείκτης του κινδύνου θανάτου, καθώς φάνηκε να συσχετίζεται πιο έντονα με τη θνησιμότητα.
Σε έναν 30άρη άντρα, λ.χ., τα χαμένα χρόνια ζωής κυμαίνονται από 1,5 έως 10,5 με βάση τις τιμές του ΔΜΣ.
Με βάση, όμως, την αναλογία μέσης-ύψους, τα χαμένα χρόνια κυμαίνονται από 1,7 έως 16,7 διότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχει ένας άντρας τόσο μεγάλη «μπάκα» ώστε όταν διαιρεθεί η περίμετρος της μέσης του με το ύψος του, να βγαίνει ένα πηλίκο ίσο με 0,8.
Αντίστοιχα, ένας 50άρης μπορεί να χάσει 1,5 έως 9,7 χρόνια εξαιτίας του βάρους του, αλλά 1,4 έως 12,1 αν ληφθεί υπ’ όψιν το πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά του.
Ολική και κεντρική παχυσαρκία
«Το πρόβλημα με τον ΔΜΣ είναι ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους μυς από το λίπος ούτε αν κάποιος έχει όλα του τα κιλά συσσωρευμένα στην κοιλιά», δήλωσε η δρΜάργκρετ Άσγουελ, από τον επιστημονικό οργανισμό AshwellAssociates και το Πανεπιστήμιο OxfordBrookes, η οποία έχει διατελέσει σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για την υγεία.
«Παρέχει μια αδρή εικόνα της ολικής παχυσαρκίας, ενώ πρωτίστως μας ενδιαφέρει η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή το λίπος που έχει συσσωρευτεί εσωτερικά στην κοιλιά.
»Το λίπος αυτό είναι μεταβολικά ενεργό και ενοχοποιείται για την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά και άλλα δεινά».
Αντιθέτως, το λίπος που συσσωρεύεται στους γλουτούς, στους γοφούς και στους μηρούς, και το οποίο συνήθως συνοδεύεται από λεπτή μέση, είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία.
Τα νέα ευρήματα, σε συνδυασμό με πολλά άλλα που παρουσιάστηκαν στο Λίβερπουλ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, «ουσιαστικά σημαίνουν το τέλος του Δείκτη Μάζας Σώματος ως προγνωστικού δείκτη», κατά την δρα Άσγουελ.
Για να γίνει πιο κατανοητή η ακαταλληλότητά του, η δρ Άσγουελ παρουσίασε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: ο ηθοποιός Άρνολντ Σβάρτσενγκερ έχει ύψος 1,88και ζυγίζει 120 κιλά, οπότε ο ΔΜΣ του είναι 33,9, είπε.
Αντίστοιχα, ο «δίδυμός» του Ντάνι ΝτεΒίτο (σ.σ. είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία «Twins») έχει ύψος 1,53 και ζυγίζει 89 κιλά – οπότε ο ΔΜΣ του είναι 26,6.
Με βάση τον ΔΜΣ, λοιπόν, ο Σβάρτσενγκερ είναι παχύσαρκος και ο ΝτεΒίτο υπέρβαρος – κι ας είναι ο «Άρνι» ένας κινούμενος… μυς και ο ΝτεΒίτο στρουμπουλός και αγύμναστος.
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα