Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με ιταλική μελέτη

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, όπως η μεσογειακή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Ερευνητές του Νοσοκομείου της Πιασεντζα έθεσαν υπό τριετή ιατρική παρακολούθηση 300 γυναίκες οι οποίες ήταν σε φάση ύφεσης του καρκίνου του μαστού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 11 ασθενείς εκδήλωσαν και πάλι καρκίνο ενώ ακολουθούσαν την συνήθη διατροφή τους, ενώ όσες γυναίκες έκαναν μεσογειακή διατροφή δεν υποτροπίασαν.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, ενώ το κόκκινο και κατέργασμένο κρέας καθώς και το αλκοόλ καταναλώνονται σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Η ιταλική μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε πέρσι και έδειχνε ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 68%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ιταλικής μελέτης η Δρ Έρικα Μαγιερ από την Αμερικανικής Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας σημείωσε ότι «οι αλλαγές του τρόπου ζωής των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού είναι πολύ σημαντικό θέμα. Οι μέχρι σήμερα έρευνες έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε κατά πόσο, συγκεκριμένες τροφές ή δίαιτες προλαμβάνουν ή όχι τις υποτροπές του καρκίνου».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap