Εκτύπωση άρθρου

Υπό διερεύνηση ο συσχετισμός

Η μοναξιά είναι πιθανόν να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Νάνσι Ντόνοβαν, χρησιμοποίησε τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου για να μετρήσει τα επίπεδα των πλακών του β-αμυλοειδούς σε 79 φαινομενικά υγιείς ανθρώπους, κατά μέσο όρο 70 ετών, οι οποίοι στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ για να διαπιστωθεί πόση μοναξιά ένιωθαν.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, οι άνθρωποι με προκλινικές ενδείξεις νόσου Αλτσχάιμερ είναι πάνω από επτά φορές πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, σε σχέση με όσους δεν έχουν τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.

Όμως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, παρά τη συσχέτιση που διαπιστώθηκε, παραμένει ασαφές κατά πόσο όντως η κοινωνική απομόνωση ενός ανθρώπου αποτελεί μία από τις αιτίες της νόσου ή απλώς ένα από τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να μελετούν τη νευροβιολογία της μοναξιάς, ελπίζοντας να ανακαλύψουν νέους παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η πιο έγκαιρη και άρα καλύτερη πρόληψη της νόσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap