Εκτύπωση άρθρου

Ασπίδα προστασίας έναντι του θανάτου

Η στενή σχέση με τα μέλη της οικογένειας και όχι οι στενές ή πολλές φιλίες, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 11 Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κοινωνιολογίας.

Όπως εξήγησε ο Τζέιμς Ιβενιουκ, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Dalla Lana» του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στον Καναδά, «διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν περισσότερα μέλη της οικογενείας τους στο κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και εκείνοι που είχαν στενή επαφή με την οικογένεια, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Αντιθέτως, δεν διαπιστώσαμε κάτι ανάλογο με τον αριθμό ή τη στενότητα της φιλίας».

Η μελέτη Social Relationships and Mortality in Older Adulthood συμπεριέλαβε στοιχεία από εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην δημοσκόπηση NSHAP, τις περιόδους 2005/2006 and 2010/2011, με στόχο να μελετήσει τις πτυχές των κοινωνικών δικτύων που είναι σημαντικές για την αναβολή της θνησιμότητας. Η θνησιμότητα των συμμετεχόντων 57-85 ετών αξιολογήθηκε σε δύο στάδια.

Στο πρώτο, οι ηλικιωμένοι κλήθηκαν να αναφέρουν έως πέντε κοντινά τους άτομα, να περιγράψουν λεπτομερώς την φύση κάθε σχέσης και πουν πόσο κοντά αισθάνονταν με κάθε άτομο. Με εξαίρεση τους συντρόφους, ο μέσος αριθμός κοντινών ατόμων που αναφέρθηκαν ήταν 2,91 και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δέχονταν υψηλά επίπεδα υποστήριξης από το κοινωνικό τους δίκτυο. Επιπλέον, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι, σε καλή φυσική κατάσταση και δεν αισθάνονταν πολλή μοναξιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που ανέφεραν ότι αισθάνονταν «πολύ κοντά» σε μη συζυγικά μέλη της οικογένειας τους είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός της επόμενης πενταετίας, συγκριτικά με το 14% για εκείνους που είπαν ότι δεν αισθάνονταν «πολύ κοντά» στα μέλη της οικογένειας τους.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ανέφεραν περισσότερα άτομα στο δίκτυο τους εκτός της συζύγου, είχαν μικρότερες πιθανότητες θανάτου, συγκριτικά με όσους ανέφεραν λιγότερα οικογενειακά μέλη.

Ο Δρ Ιβενιουκ δήλωσε έκπληκτος από το αποτέλεσμα εξηγώντας ότι «επειδή τους φίλους τους διαλέγεις, θα περίμενε κανείς οι φιλίες να είναι σημαντικότερες ως προς την πρόληψη του θανάτου, αφού μπορείς να καθορίσεις καλύτερα το δίκτυο των φίλων που καλύπτουν τις ανάγκες σου. Αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει, αφού τα άτομα που κατά μια έννοια δεν επιλέγεις, και που επίσης δεν σε επιλέγουν, σου παρέχουν τελικά το μεγαλύτερο όφελος ως προς την μακροζωία».

Εκτός από τη σύγκριση φιλίας και οικογένειας, η μελέτη εξέτασε και τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων και την σχέση τους με την θνησιμότητα. Τέσσερις παράγοντες σχετίστηκαν άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου: ο γάμος, το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, η μεγάλη συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και η στενή σχέση με τα άτομα εμπιστοσύνης. Λιγότερη σημασία έπαιζε η ποσότητα του χρόνου που ξόδευε κανείς με τα άτομα εμπιστοσύνης, η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και το αίσθημα της μοναξιάς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap