Εκτύπωση άρθρου

Πτωτική πορεία έχουν πάρει το τελευταίο τριήμερο τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δίνει μείωση των νέων περιστατικών κατά 6%, 8% και 13%, αντίστοιχα σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.

Η μείωση των κρουσμάτων προέρχεται κυρίως από την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελβετία. Ταυτόχρονα, και στη χώρα μας επικρατεί το ίδιο μοτίβο, με τα νέα κρούσματα να μειώνονται καθημερινά τις προηγούμενες τρεις ημέρες, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν 20 νέα κρούσματα, προχθές 62 νέα, το περασμένο Σάββατο 60, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν 99.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του lockdown, που μεταφράζεται σε κλείσιμο των σχολείων, εκκλησιών και κάθε είδους εκδηλώσεων που επιτρέπουν τον κοινωνικό συγχρωτισμό. Ο στόχος είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορονοϊού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος ασφαλής τρόπος να πολεμήσει κανείς αυτόν τον φονικό ιό, καθώς δεν έχουμε μέσα αντιμετώπισής του, όπως φάρμακα ή εμβόλιο.

Η μείωση όμως των κρουσμάτων αποτελεί, φυσικά, ένα αισιόδοξο μήνυμα, με αποτέλεσμα να ξεκινούν σιγά -σιγά οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα που θα φέρουν πιο κοντά μας την άρση των περιορισμών μετακινήσεων των πολιτών και τη σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Πώς όμως θα γίνει αυτό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμβουλεύοντας την Κίνα για την άρση της καραντίνας στη Wuhan, είχε επισημάνει ότι ένας λάθος χειρισμός και μια έστω και μερική άρση των εξαιρετικά δυσμενών περιοριστικών μέτρων, θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια, καθώς η επιδημία θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί σε ελάχιστο χρόνο. Μια ομάδα ανθρώπων που θα κολλούσαν τον ιό, θα ήταν αρκετή για να επαναφέρει το εφιαλτικό σενάριο.

Το παράδειγμα είχε ήδη φανεί στο Βιετνάμ, όπου από το πρώτο κρούσμα ξεκίνησε η εφαρμογή καραντίνας. Με τον τρόπο αυτό η νόσος ελέγχθηκε και εξαλείφθηκε πολύ γρήγορα. Όμως με την άρση της καραντίνας, κατά τον επαναπατρισμό τους, Βιετναμέζοι του εξωτερικού, επανέφεραν τον νέο κορονοϊό, οπότε η χώρα ξαναπέρασε την ίδια διαδικασία των εγκλεισμών στο σπίτι.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία «δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, ο ιός το κάνει».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, στα ιατρεία, στα επείγοντα, στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και ότι «ο ιός απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια», για να προσθέσει πως «οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες αστικής ευθύνης».

Αναφερόμενος στη σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων και θανάτων στην Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, αλλά και τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, παραδέχθηκε πως είναι ευνοϊκά δεδομένα, τα οποία όμως με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό.

«Δεν θέλουμε η εικόνα μας να ανατραπεί τις επόμενες ήμερες ή εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Αντίστοιχα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν, επεσήμανε πως για την άρση του lockdown, που θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, θα πρέπει να υπάρχουν αντίμετρα περιορισμού του ιού. Ως πρωταρχικό θέμα, έθεσε την ύπαρξη διαθεσιμότητας κλινών στο σύστημα υγείας, προκειμένου να καλυφθούν όσοι νοσήσουν στην πορεία άρσης των μέτρων. Και πρόσθεσε πως θα πρέπει το κάθε βήμα να γίνεται σταδιακά, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης μετά την άρση κάθε επιμέρους μέτρου που αυξάνει την κινητικότητα.

Copy link
Powered by Social Snap