Εκτύπωση άρθρου

Σημαντική η καλή μεταβολική υγεία

Η μεταβολική υγεία του πατέρα μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά και επηρεάσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια του, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Metabolism.

Επιστημονική ομάδα των Ινστιτούτων «Victor Chang» και Ιατρικής Έρευνας «Garvan» στο Σίδνεϊ ανακάλυψε ότι τα άρρενα ποντίκια που είναι παχύσαρκα όταν τεκνοποιούν θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τα εγγόνια τους να εκδηλώσουν και εκείνα μεταβολική νόσο, και μάλιστα πολύ πριν γεννηθούν.

Η επικεφαλής της μελέτης επίκουρη καθηγήτρια Κάθριν Σατερ σημειώνει ότι η νέα αυτή επιστημονική παρατήρηση έχει άμεσες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

«Αν και μέχρι σήμερα το βάρος έπεφτε στην μητέρα, και ελάχιστα ήταν γνωστά για τον ρόλο του πατέρα στην υγεία του αγέννητου παιδιού, τότε πλέον έχουμε ισχυρές αποδείξεις χάρη σε ένα ζωικό μοντέλο ότι η πατρική διατροφή και μεταβολική υγεία μπορούν να επηρεάσουν τους γιους και τους εγγονούς του» εξηγεί.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίπτωση της πατρική παχυσαρκίας σε τρεις γενιές. Στην αρχή οι απόγονοι έμοιαζαν να έχουν καλή μεταβολική υγεία. Αλλά όταν κατανάλωναν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και πρόχειρο φαγητό, τότε όλοι οι άρρενες απόγονοι εντός μερικών μόλις εβδομάδων εκδήλωσαν λιπώδη ηπατική νόσο και προ-διαβητικά συμπτώματα, όπως αυξημένη γλυκόζη και ινσουλίνη στο αίμα.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι ακόμα και οι εγγονοί των παχύσαρκων ποντικιών είχαν προδιάθεση σε μεταβολικές διαταραχές. Και το σημαντικότερο ήταν ότι τα εγγόνια είχαν την προδιάθεση ακόμα και όταν οι πατέρες τους έτρωγαν σωστά και ήταν σε καλή μεταβολική κατάσταση την περίοδο της τεκνοποίησης.

Βέβαια, στα δισέγγονα πια η επίδραση εξασθενούσε και η μεταβολική υγεία βελτιωνόταν σημαντικά. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες δείχνει ότι ο κύκλος της μεταβολικής νόσου μπορεί να «σπάσει».

«Η προδιάθεση δεν είναι γενετική είναι επίκτητη. Αυτός σημαίνει ότι η βλάβη μπορεί να διορθωθεί και είναι τελικά αναστρέψιμη» εξηγεί η Δρ Σατερ.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα συνεχίζεται ώστε να δουν οι ειδικοί πως οι αλλαγές στο RNA του σπέρματος μπορούν να μεταδώσουν τις μεταβολικές επιδράσεις από γενιά σε γενιά.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap