child lovew
Εκτύπωση άρθρου


Πολλοί γονείς προβληματίζονται και ανησυχούν, καθώς  δεν μπορούν να διαχειριστούν το ερωτικό ενδιαφέρον  του παιδιού τους για το άλλο φύλο σε μικρή ηλικία .

Οι γονείς της 10χρονης Αιμιλίας είναι προβληματισμένοι με τη συμπεριφορά της. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς  βλέπουν ότι το παιδί αλλάζει. Αρχίζει να φροντίζει την εμφάνισή της, κοιτάζεται συνεχώς στον καθρέφτη, διαρκώς απαιτεί να αγοράζει αξεσουάρ, όπως δαχτυλίδια, βραχιολάκια, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά… Όταν πρόκειται να συναντήσει τις φίλες της, αλλάζει αρκετά ρούχα μέχρι να καταλήξει σε κάποιο που θεωρεί κατάλληλο. Με τις φίλες της συζητούν για αγόρια και ήδη της αρέσει ένα αγόρι από την τάξη της. Οι γονείς ανησυχούν και θεωρούν ότι είναι πολύ μικρή ακόμη για σχέσεις, τι θα γίνει στην εφηβεία… Δεν γνωρίζουν πώς να το χειριστούν, να της βάλουν φραγμούς ή να δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν τους ενοχλεί…

Όλο και πιο συχνά οι γονείς μού αναφέρουν με προβληματισμό ότι τα παιδιά τους από νωρίς δείχνουν ενδιαφέρον για τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Ήδη στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, συχνά στις συζητήσεις των παιδιών ακούγονται φράσεις που πριν από μερικά χρόνια τις συναντούσαμε σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παιδιά και των δύο φύλων συζητούν με άνεση ποιο αγόρι ή κορίτσι τους αρέσει, με ποιον θα τα «φτιάξουν» και άλλα παρόμοια. Τα κορίτσια, που είναι πιο αναπτυγμένα, φαίνεται ότι πρώτα μπαίνουν στο χορό.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011 της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το 5,7% των παιδιών γνωρίζει την πρώτη του ερωτική επαφή στην ηλικία μόλις των 12 ετών. Η εικόνα για την ερωτική δραστηριότητα των παιδιών αλλάζει κυριολεκτικά χρόνο με το χρόνο• για παράδειγμα, το 2007, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούσε την ερωτική του δραστηριότητα στα 15 ήταν το 16% των εφήβων, ενώ το 2010 το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών 15χρονων έφτανε το 22%. Συγκριτικά με το 2002, σύμφωνα με μελέτη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, οι 15χρονοι που έχουν ερωτικές επαφές έχουν διπλασιαστεί – αύξηση που αποδίδεται κυρίως στα κορίτσια.  Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί: τα παιδιά έχουν δεχθεί ποικίλες κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές. Βομβαρδίζονται από νωρίς με ερωτικά μηνύματα και σεξουαλικούς υπαινιγμούς μέσα από τα διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα ή το διαδίκτυο ή τις επαφές με τα συνομήλικα παιδιά. Η αναφορά στη σεξουαλικότητα είναι διάσπαρτη ακόμα και μέσα από τα διαφημιστικά σποτ. Φυσικά, μέσω των σύγχρονων τάσεων, έχει εξιδανικευτεί η εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των γυναικών, ακόμα και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Παράλληλα, διαχέεται η υποβάθμιση των συναισθηματικών σχέσεων και προβάλλονται οι ευκαιριακές και συμφεροντολογικές σχέσεις στο βωμό της ανέλιξης. Ανεξάρτητα των αιτίων, η πραγματικότητα είναι ότι το παιδί αφυπνίζεται, θέλει δεν θέλει, νωρίτερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια και οι γονείς είναι καλό να το γνωρίζουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να προηγείται μια σωστή ενημέρωση για το όλο ζήτημα. Δεν πρέπει η σεξουαλική αγωγή να μετατίθεται για αργότερα, ακόμα κι αν ο γονιός επιμένει να βλέπει το παιδί του σαν μωρό. Η καλή σχέση με το παιδί, η προσεκτική διαχείριση των προβληματισμών του, καθώς και η ανάπτυξη της επικοινωνίας μαζί του αποτελούν ουσιαστικούς στόχους της διαπαιδαγώγησής του.

Mytv 17-23 Ιανουαρίου 2015 -Τεύχος 99

Copy link
Powered by Social Snap