diatrofh d
Εκτύπωση άρθρου

Βρισκόμαστε σε διάσταση εδώ και 7 μήνες και έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο. Η πρώην μου εδώ και κάμποσο καιρό έχει κάνει νέα σχέση. Το τελευταίο διάστημα όμως σε κάθε κοινή μας έξοδο με τα παιδιά, είναι πάντα μαζί μας. Μόλις προχθές μου ζήτησε να βρω μια δικαιολογία και να μην πάω στη θάλασσα που θα ήταν οι δυο τους με τα παιδιά και από μισόλογα κατάλαβα ότι σχεδιάζει να πάει διακοπές με το μικρό μας γιο, μαζί του. Γενικά, διαπιστώνω μια κοπιώδη προσπάθεια να συνδέσει τα παιδιά μαζί του, με κάθε τρόπο. Αυτός ο άνθρωπος είναι επίσης χωρισμένος, και η γυναίκα του δεν του επιτρέπει καμιά επαφη με τα παιδιά τους. Θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσω αλλά δεν ξέρω πως, ώστε να μην αισθανθούν άσχημα τα παιδιά. Σημειωτέον, δεν έχουμε μιλήσει ακόμη στα παιδιά για το επικείμενο διαζύγιο, αφού κάθε φορά βρίσκει και κάποια αφορμή να μην το κάνουμε. Παρακαλώ βοηθείστε με, πως πρέπει να το διαχειριστώ;

Απαντά η Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου

Αγαπητέ αναγνώστη,

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει είναι απαραίτητο να ενημερώσει τα παιδιά ακόμη και αν φοβούνται τις πιθανές αντιδράσεις τους . Κάποιοι γονείς το αναβάλλουν με το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να τα πληγώσουν. Μάλιστα μερικοί εσφαλμένα θεωρούν ότι μπορεί να το κρύψουν μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν λίγο ή να το καταλάβουν σταδιακά ή για να βεβαιωθούν και οι ίδιοι για την απόφασή τους . Όποιος και αν είναι ο λόγος μετά από 7 μήνες απομάκρυνσης σας από το σπίτι είναι βέβαιο ότι τα παιδιά σας έχουν αντιληφθεί αυτή τη σοβαρή αλλαγή που συμβαίνει στην οικογένειά σας και με τη πλούσια φαντασία τους έχουν κάνει «σενάρια» ότι ίσως εκείνα ευθύνονται που φύγατε από το σπίτι και άλλα πολλά.

Αυτή η ομιχλώδης κατάσταση λειτουργεί επιβαρυντικά στο ψυχισμό τους. Παράλληλα η πρώην σύζυγός σας έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα σχέση την οποία παρουσιάζει στα παιδιά έστω σε φιλικό πλαίσιο ωστόσο εκείνα εισπράττουν την εικόνα ενός άλλου άνδρα που δεν είναι ο πατέρας τους δίπλα στη μητέρα τους …. Καταλαβαίνετε τι σύγχυση , ανασφάλεια και ενοχές τα κατακλύζουν.

Αναλογιστείτε πως αισθάνονται που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην οικογένειά σας… Άμεσα χρειάζεται να συζητήσετε σε σοβαρή και απόλυτη βάση με την πρώην σύζυγό σας για τη διαχείριση των παιδιών σας. Να τα ενημερώσετε από κοινού για το διαζύγιο με λόγια απλά προσαρμοσμένα στην ηλικία τους . Παράλληλα να της ζητήσετε να μην έρχονται σε επαφή με το νέο της σύντροφο οπωσδήποτε για κάποιους μήνες (το διάστημα είναι υπό εξέταση ) μέχρι να επεξεργαστούν αυτό που συμβαίνει. Η ίδια μπορεί να κάνει ότι κρίνει , η ζωή της ανήκει, μακριά όμως από τα παιδιά τουλάχιστον σε αυτή τη φάση . Συνεργαστείτε μαζί της και αρχίστε να τα παίρνετε σταδιακά για διανυκτέρευση στο σπίτι σας . Προθυμοποιηθείτε να κρατάτε τα παιδιά κάποιες φορές ώστε να μπορεί να βγαίνει και να μην αισθάνεται εγκλωβισμένη.

Η θετική στάση σας και η απρόσκοπτη , συχνή και σταθερή επικοινωνία με τα παιδιά σας θα συμβάλλουν καθοριστικά στη καλύτερη προσαρμογή τους. Αυτά είναι πρώτες σκέψεις , θα βοηθούσε ίσως να απευθυνθείτε οι δυο γονείς σε ψυχολόγο στη περιοχή σας για να συζητηθούν αυτά αναλυτικά.

https://singleparent.gr/paidi/paidopsixologia/i-proin-syzygos-vazei-to-neo-syntrofo-sti-zoy-ton-paidionmas/#sthash.OO4aOohy.dpuf

Για το διαζύγιο και τους τρόπους διαχείρισης μπορείτε να πληροφορηθείτε από το νέο βιβλίο της Κυρίας Καππάτου ” Οι γονείς χωρίζουν” από τις εκδόσεις Μίνωας.

 

Copy link
Powered by Social Snap