Εκτύπωση άρθρου

Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια!

Η φροντίδα της υγείας της καρδιάς μπορεί να ωφελήσει επίσης και τους νεφρούς υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Bloomberg» του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins», Δρ Κάσεϊ Ρεντχολζ, μελέτησαν πάνω από 148.000 ενήλικες, 45-64 ετών. Οι εθελοντές είχαν ενταχθεί σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υγεία της καρδιάς.

Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν την διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, παράλληλα με υγιεινή διατροφή, επαρκή σωματική άσκηση και αποχή από το κάπνισμα.

Μετά από ιατρική παρακολούθηση του δείγματος για 22 χρόνια, το ένα τρίτο αυτών που δεν αρχικά δεν πληρούσε κανέναν από τα παραπάνω μέτρα είχε εκδηλώσει χρόνια νεφρική νόσο, συγκριτικά με το 6,5% αυτών που πληρούσαν τουλάχιστον έξι από αυτές τις παραμέτρους.

Κι ενώ το κάπνισμα, το σωματικό λίπος, η σωματική δραστηριότητα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο σχετίζονταν άμεσα με τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, δεν ίσχυε το ίδιο για την χοληστερόλη και την διατροφή.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα άτομα που είναι γενικά υγιή, τηρούν τους κανόνες προστασίας της καρδιακής τους υγείας, ωφελούν και τους νεφρούς τους. Συνεπώς, το όφελος είναι διττό και έχουν κι εμείς ένα επιπλέον εργαλείο για την πρόληψη της νεφρικής νόσου στον γενικό πληθυσμό» υπογραμμίζει ο Δρ Ρεντχολζ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap