child kap
Εκτύπωση άρθρου

Ερώτηση

“Συγχαρητήρια αρχικά για τη δουλειά σας και τη βοήθεια που παρέχετε σε γονείς και όχι μόνο. Θα ήθελα να ζητήσω την άποψή σας για κάτι που αφορά τον 6χρονο γιο μου. Πολύ συχνά κάνει μια κίνηση στα αυτιά του και δε τη σταματά. Ενώ μπορεί να παίζει ή να διαβάζει, με το χεράκι του πιάνει το αυτί του και το διπλώνει κλείνοντας το. Ίσως έχω κάνει λάθος και του επισημαίνω να σταματήσει να πειράζει το αυτάκι. Σταματάει για λίγο και ύστερα πάλι το κάνει..Να σας πω ότι δε συμβαίνει σε στιγμές έντασης, αλλά ακόμα κ όταν παρακολουθεί τηλεόραση. Πού μπορεί να οφείλεται; Είναι κάποιο τικ; Χρειάζεται να το ψάξω παραπάνω; Με εκτίμηση, μαμά Ειρήνη”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που ο γιος σας κάνει αυτή τη κίνηση με το αυτάκι του. Συνήθως συμβαίνει όταν το παιδί νιώθει πιεσμένο,αγχωμένο ή βαριέται ή για να νανουριστεί ή για να παρηγορηθεί όταν έχει υποστεί μια παρατήρηση κλπ. Είναι δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο χαλαρώνει… Θα ήταν βιαστικό από μεριάς μου να σας προσδιορίσω ότι είναι τIκ χωρίς να τον έχω δει. Αποφεύγετε να του κάνετε παρατηρήσεις ή να του το επισημαίνετε γιατί επιφέρετε το αντίθετο, με τη στάση σας το ενισχύετε. Σας προτείνω να του αποσπάτε το ενδιαφέρον σε μια άλλη δραστηριότητα. Παράλληλα προσπαθήστε να ελέγχετε το άγχος σας, να ασχολείστε μαζί του κάνοντας δραστηριότητες που του αρέσουν και να ενισχύσετε την παρέα με τα συνομήλικα παιδιά. Αν συνεχιστεί απευθυνθείτε σε ειδικό.

Ερώτηση

“Θέλω να σας ρωτήσω πώς πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου που είναι τριών χρόνων για μια φίλη μας που είναι παιδί με ειδικές ανάγκες. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Στα τρία χρόνια τα παιδιά παρατηρούν και εκφράζουν απορίες για αρκετά πράγματα που τους κινούν το ενδιαφέρον. Είναι λοιπόν πιθανό να σας θέσει το ίδιο την ερώτηση για το παιδάκι της φίλης σας. Οπότε μπορείτε να του εξηγήσετε με πολύ απλά λόγια ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό από το άλλο . Δώστε του μερικά παραδείγματα πείτε του για κάποιο φίλο του που φορά γυαλιά, άλλος που είναι πιο ψηλός κλπ. Αν το άλλο παιδάκι έχει κινητικό πρόβλημα πείτε του ότι έχει κάποιες δυσκολίες στο περπάτημά του ή ότι άλλο πρόβλημα παρουσιάζει με πολύ απλά λογάκια ώστε να τα καταλάβει. Τονίστε του ότι κάθε παιδάκι που έχει δυσκολίες το δεχόμαστε, το βοηθάμε και το αγαπάμε ώστε να αναπτύξετε σταδιακά στο παιδί μας την κουλτούρα της αποδοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού σε κάθε άτομο συνομήλικό του, μικρότερο ή μεγαλύτερο πιο αδύναμο από το ίδιο.

Ερώτηση

“Γεια σας κ.Καππάτου. Η μικρή μου είναι 2 χρονών κ πριν 10 μέρες περίπου μας αρρώστησε κ την πήγαμε στο νοσοκομείο. Μια λάθος διάγνωση που της έκαναν την ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Το τρύπησαν το παιδί 5 φορές για να του βάλουν πεταλούδα χωρίς να βρίσκουν φλέβα κ ωρυόταν από τα κλάματα. Ήμουν συνέχεια μαζί της. Τώρα που πέρασε όλο αυτό έχει τέσσερις μέρες που όταν είμαστε έτοιμες να βγούμε κλαίει για μια ώρα συνέχεια με λυγμούς κ φωνάζει μαμά, ενώ την έχω αγκαλιά. Την ρώτησα κ μου είπε ότι φοβάται, ότι την πονάγαν τα χεράκια. Πώς να την βοηθήσω; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είναι απόλυτα λογική και αναμενόμενη η αντίδραση της κορούλας σας. Το παιδί ταλαιπωρήθηκε στο νοσοκομείο με όλη αυτή τη διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή και αγχογόνος. Είναι σημαντικός ο τρόπος αντίδρασής σας. Να είστε χαλαρή καθησυχαστική και να της εμφυσήσετε το αίσθημα της ασφάλειας που έχει ανάγκη. Να τη διαβεβαιώσετε ότι στο νοσοκομείο οι γιατροί τη βοήθησαν, πόνεσε λίγο το χεράκι αλλά τώρα αυτό έχει τελειώσει είναι καλά και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Να της εξηγείτε ότι είστε δίπλα της και μέσα στο σπίτι να ενισχύετε την ανεξαρτησία της χωρίς να την πιέζετε και να ασχολείστε μαζί της με δραστηριότητες που της αρέσουν.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη
Tlife.gr

Copy link
Powered by Social Snap