Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες

Η σωματική άσκηση αποτελεί, για ορισμένους ανθρώπους, αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά, σύμφωνα με τρεις νέες έρευνες που δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στα επιστημονικά έντυπα Preventive Medicine, Journal of Psychiatric Research και Neuroscience and Behavioral Reviews.

Πρόκειται για μετα-αναλύσεις, που αξιολόγησαν όλα τα πρόσφατα δεδομένα για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, και επιβεβαιώνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση έχει τέτοια επίδραση στον οργανισμό και στον ψυχισμό που κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς απέναντι στην κατάθλιψη.

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι αγύμναστοι άνδρες και γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους γυμνάζονται. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση από πλευράς σωματικής άσκησης, έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι η άθληση, ιδίως η μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο κ.α), που μπορεί ο καθένας να την ολοκληρώσει, έχει σημαντική θετική επίδραση στην κατάθλιψη.
 
Η τρίτη έρευνα, που μελέτησε δείγματα αίματος σε άτομα με κατάθλιψη πριν και μετά τη σωματική άσκηση, έδειξε αφενός μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της φλεγμονής και αφετέρου μια αύξηση των ορμονών και άλλων βιοδεικτών που υποδηλώνουν ψυχική υγεία.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος ιδανικός τύπος άσκησης ή κάποια ιδανική χρονική διάρκεια για την πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης.

Πάντως, μεγάλη μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2013 δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η γυμναστική αποτελεί αντίβαρο στην κατάθλιψη. Κάποιες μικρότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap