couple dia
Εκτύπωση άρθρου

Οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από αδιάγνωστο τύπου 2 διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Αν όμως είναι μεσήλικες και αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης, τότε έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν εν αγνοία τους από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine».

Οι γιατροί ξέρουν καλά ότι η στυτική δυσλειτουργία στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να είναι και ένδειξη αδιάγνωστου σακχαρώδη διαβήτη.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 4.500 άνδρες, ηλικίας άνω των 20 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την στυτική δυσλειτουργία και υποβλήθηκαν σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, αναζητώντας τυχόν συσχετίσεις της στυτικής δυσλειτουργίας με αδιάγνωστη υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και τύπου 2 διαβήτη.

Όπως διαπίστωσαν, η στυτική δυσλειτουργία δεν μπορούσε να συσχετίσει με την αδιάγνωστη υπέρταση ή υπερλιπιδαιμία, αλλά η συσχέτισή της με τον αδιάγνωστο διαβήτη ήταν πολύ ισχυρή. Στην πραγματικότητα, σε όλο το ηλικιακό φάσμα η συχνότητα του αδιάγνωστου διαβήτη ήταν 11,5% στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και μόνο 3% στους άνδρες δίχως προβλήματα στύσης.

Τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά στις ηλικίες 40 έως 59 ετών ήταν 19% για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και 3% για εκείνους χωρίς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ένας 40άρης ή 50άρης με στυτική δυσλειτουργία έχει μία στις δέκα πιθανότητες να πάσχει από διαβήτη και να μην το ξέρει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σον Σκέλντον, από το Κέντρο Υπηρεσιών & Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ.

«Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο οδηγεί σε πολλές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά».

Και συνέχισε: «Σε αντίθεση με τον διαβήτη ο οποίος συχνά περνά απαρατήρητος από τους ασθενείς, η στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι που αμέσως αντιλαμβάνονται. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό -ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και ένδειξη “κρυφής” καρδιοπάθειας- πρέπει αμέσως να απευθύνονται στον γιατρό για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αυτές για τον διαβήτη».

Από την πλευρά του, ο δρ Τζόελ Ζόνζιεν, διευθυντής του Κέντρου Κλινικού Διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη και οφείλεται σε βλάβες στα νεύρα του πέους.

Αυτό σημαίνει πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία «μπορεί να πάσχουν επί παρατεταμένα χρονικά διαστήματα από διαβήτη δίχως να το γνωρίζουν», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου Νοσοκομείου, περίπου τέσσερις στους δέκα άνδρες με διαβήτη πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, με το ποσοστό τους να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία. Έτσι, αρχίζει από το 15% για τους 30άρηδες διαβητικούς ασθενείς για να φτάσει το 55% στους 60άρηδες.

Το αν θα εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία ή όχι πιστεύεται ότι εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, η διάρκεια του σακχαρώδους διαβήτη, οι χρόνιες επιπλοκές της νόσου και η ποιότητα του μεταβολικού ελέγχου, δηλαδή το πόσο καλά ρυθμίζει το σάκχαρό του.

Συχνές και απειλητικές οι επιπλοκές του διαβήτη

Ποσοστά (%) των ατόμων με διαβήτη που υπολογίζεται ότι παρουσιάζουν επιπλοκές

* 30% καρδιαγγειακά νοσήματα

* 40% στυτική δυσλειτουργία

* 25% διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

* 30% νεφροπάθεια

* 30% βλάβες στα νεύρα (νευροπάθεια)

* 5% διαβητικό πόδι

Αριθμοί

8-9% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη

70% των Ελλήνων διαβητικών έχουν αρρύθμιστο σάκχαρο

65% των διαβητικών εκδηλώνουν επιπλοκές

2.000-3.000 Έλληνες ακρωτηριάζονται ετησίως εξαιτίας διαβητικού ποδιού

ΠΗΓΕΣ: Εταιρεία Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), ΗΠΑ

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

Copy link
Powered by Social Snap