Το να συζούμε με κάποιον φαίνεται πώς λειτουργεί το ίδιο ευεργετικά για την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία με τον συζυγικό βίο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη διεξαγωγή της ανέλυσαν δεδομένα από 8.700 άντρες γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1984 και από τις οποίες έπαιρναν συνεντεύξεις κάθε δεύτερο χρόνο από το 2000 έως το 2010.
Μέχρι και τη δεκαετία του ’90 αυτό που προέκυπτε από αντίστοιχες έρευνες ήταν πώς ο γάμος τόνωνε την ψυχική ευεξία των ανθρώπων περισσότερο από τη συμβίωση εκτός έγγαμου πλαισίου. Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν -και από τα δύο φύλα- παρουσίαζαν όντως βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής τους κατάστασης όποτε συγκατοικούσαν με κάποιον ή όποτε παντρεύονταν. Το νέο εύρημα όμως ήταν πώς τα οφέλη και από τις δύο καταστάσεις, απλή συγκατοίκηση και γάμο, ήταν παρόμοια.
Αυτό δείχνει πώς πια η συμβίωση ενός ζευγαριού έχει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, απαλλαγεί από το κοινωνικό στίγμα που συχνά έφερε τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που συμβάλλει σε αυτή την ψυχοσυναισθηματική ανάταση.
“Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ο γάμος φαινόταν ως μονόδρομος για τα ζευγάρια που αναζητούσαν την κοινωνική υποδοχή και υποστήριξη, στοιχεία σημαντικά για τη συναισθηματική μας υγεία. Αυτό φαίνεται πώς δεν ισχύει πια” είπαν οι επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στην Επιθεώρηση Family Psychology.
https://health.usnews.com/health-news/articles/2015/12/07/living-together-marriage-give-equal-boost-to-womens-mental-health-study
To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου