Εκτύπωση άρθρου

Διπλό όφελος

Τα άτομα με άπνοια ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Ωστόσο η θεραπεία συνεχούς θετικής διαρρινικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για την αναπνευστική διαταραχή μπορεί να αμβλύνει και την κατάθλιψη, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Sleep Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Χιλμαν, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 293 άνδρες και γυναίκες που είχαν μόλις διαγνωστεί με άπνοια ύπνου. Σχεδόν το 73% έπασχε από κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μάλιστα, όσο χειρότερη η άπνοια ύπνου, τόσο πιο σοβαρή η κατάθλιψη.

Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες μόνο το 4% των 228 ασθενών με άπνοια ύπνου που χρησιμοποιούσαν συσκευές συνεχούς θετικής διαρρινικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), κατά μέσο όρο πέντε ώρες καθημερινά, εξακολουθούσαν να έχουν κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Κι ενώ στην αρχή της έρευνας, 41 ασθενείς είχαν αναφέρει ότι σκέπτονταν να κάνουν καλό στον εαυτό τους ή θα ήταν καλύτερο να πεθάνουν, μετά από τρεις μήνες θεραπείας CPAP κανείς εξ αυτών δεν έκανε αυτοκτονικές σκέψεις.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου συντελεί σε ουσιαστική βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η μελέτη αναδεικνύει την άπνοια ύπνου ως μια ελλιπώς διαγνωσμένη πάθηση, που πολλές φορές λανθασμένα θεωρείται κατάθλιψη» σημειώνει ο Δρ Χιλμαν.

Ο ερευνητής προτείνει λοιπόν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης να ελέγχονται για τυχόν άπνοια ύπνου, αφού πρόκειται για μια πάθηση που αυξάνει καθοριστικά τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου ΙΙ, εγκεφαλικού επεισοδίου και φυσικά κατάθλιψης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap