Εκτύπωση άρθρου

Η ΧΡΗΣΗ ΚΟΧΛΙΑΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μικρά παιδιά που γεννήθηκαν κωφά και έκαναν χρήση κοχλιακού εμφυτεύματος πριν τους δώδεκα μήνες ζωής, είναι πιθανόν να χρησιμοποιούν την ομιλία ως το μόνο μέσο επικοινωνίας.
Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ωτολογικό και Νευροωτολογικό περιοδικό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο παίδων του Σικάγο, και καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του κοχλιακού εμφυτεύματος σε μικρά παιδιά.

219 παιδιά έλαβαν κοχλιακό εμφύτευμα πριν τους 37 μήνες ζωής και 39 παιδιά έλαβαν εμφύτευμα πριν τους 12 μήνες ζωής. Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έλαβαν κοχλιακό εμφύτευμα πριν τους 12 μήνες ήταν σε θέση να κατανοήσουν την ομιλία ένα χρόνο νωρίτερα από ότι τα παιδιά που έλαβαν κοχλιακό εμφύτευμα πριν τους 37 μήνες

 Επίσης στην έρευνα φάνηκε ότι τα παιδιά που έλαβαν το κοχλιακό εμφύτευμα νωρίτερα χρησιμοποιούσαν την ομιλία ως το μόνο μέσο επικοινωνίας (88% έναντι 50%).

Περισσότερα από το 90% των κωφών παιδιών, έχουν γονείς χωρίς ακουστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι γονείς ελπίζουν στην γρήγορη αποκατάσταση των παιδιών τους με την χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επειδή όμως η έγκαιρη εμφύτευση δεν αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, όλα σχεδόν τα κωφά παιδιά λαμβάνουν κοχλιακό εμφύτευμα πολύ μετά τους 12 μήνες ζωής.

THE ASHA LEADER, VOL. 24, No. 5, MAY 2019

Η αλήθεια είναι ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση του λόγου και της ομιλίας των κωφών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων.
Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως από τους ειδικούς, αλλά να γίνει κατανοητό και από τους γονείς, είναι ότι μόνο το κοχλιακό, είτε αυτό εμφυτευτεί νωρίς, είτε αργότερα, δεν λύνει τα προβλήματα λόγου και ομιλίας του παιδιού. Μαζί με το κοχλιακό, το παιδί πρέπει να ακολουθήσει ένα συστηματικό πρόγραμμα αποκατάστασης του λόγου με την βοήθεια του λογοθεραπευτή, των γονέων και του σχολείου.

Μετάφραση, επιμέλεια, σχόλια

Νικόλαος Λίτινας, Λογοθεραπευτής MS.
Π. Κυριακού 42, Πλ. Μαβίλη, Αθήνα
2106427672 nlitinas@otenet.gr

 

https://www.akappatou.gr

Copy link
Powered by Social Snap