Εκτύπωση άρθρου

Η υγιής παχυσαρκία δεν κρατάει για πάντα, αλλά συνήθως μετατρέπεται σε παχυσαρκία με συνοδά προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον είναι υπαρκτή η άποψη ότι πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν προβλήματα που πλήττουν την υγεία της καρδιάς, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και η μειωμένη αντοχή στην ινσουλίνη.

Έτσι, επιστράτευσαν 2.521 άνδρες και γυναίκες, την υγεία των οποίων παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες.

Οι 181 από τους εθελοντές ήσαν παχύσαρκοι κατά την έναρξη της μελέτης, με τους 66 να είναι κατά τα άλλα υγιείς (σ.σ. η παχυσαρκία από μόνη της είναι ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Έπειτα από πέντε χρόνια, το 32% των υγιών παχύσαρκων εθελοντών είχαν εκδηλώσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Στα 10 χρόνια, το 35% είχαν πάψει πια να είναι υγιείς παχύσαρκοι, στα 15 χρόνια το ποσοστό αυτό είχε γίνει 41% και στα 20 χρόνια είχε γίνει 51%.

Από τους υπόλοιπους, το 11% είχαν χάσει βάρος στην πορεία της μελέτης και είχαν πάψει να είναι παχύσαρκοι, ενώ μόνο το 38% είχαν παραμείνει στην κατηγορία των υγιών παχύσαρκων.

Ανάλογα ευρήματα είχε και η 20ετής παρακολούθηση 389 άλλων υγιών παχυσάρκων εθελοντών. Σε αυτή την περίπτωση, το 48% είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας στο τέλος των 20 ετών, ενώ το 10% είχαν χάσει βάρος και δεν ήσαν πια παχύσαρκοι.

«Μία από τις κύριες εικασίες στην θεωρία της υγιούς παχυσαρκίας είναι ότι παραμένει σταθερή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόσουα Μπελ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του UCL.

«Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι ένας στους τρεις παχύσαρκους ανθρώπους εκδηλώνουν καρδιαγγειακά προβλήματα έπειτα από μία 10ετία ζωής με τα περιττά κιλά, ενώ η δική μας μελέτη έδειξε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στα 20 χρόνια υπερβαίνει το 50%.

»Αυτό υποδηλώνει ότι η υγιής παχυσαρκία δεν είναι μία σταθερή κατάσταση, αλλά κάτι που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap