Εκτύπωση άρθρου

Ελαχιστοποίηση του κινδύνου θνησιγένειας

Η 37η εβδομάδα κυοφορίας είναι η ιδανική στιγμή για να γεννηθούν τα δίδυμα χωρίς επιπλοκές και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου τους, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Όπως είναι γνωστό, ο κίνδυνος νεογνικού θανάτου στις δίδυμες κυήσεις είναι μεγαλύτερος. Μελέτες έχουν δείξει ότι, στις κυήσεις διδύμων όταν τα έμβρυα έχουν κοινό πλακούντα, ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη γέννηση ενός παιδιού. Όταν τα κυοφορούμενα δίδυμα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, ο κίνδυνος θανάτου είναι πενταπλάσιος.

Μέχρι τώρα ήταν ασαφές ποια διάρκεια κύησης είναι η καλύτερη, ώστε ο κίνδυνος να είναι ο μικρότερος.

Έτσι, οι συστάσεις για το ιδανικό διάστημα κυοφορίας για τοκετό ποικίλει από την 34η έως την 37η εβδομάδα για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα (πρόωρος τοκετός για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες επιπλοκές στην τελική φάση της κύησης) και από την 37η έως την 39η εβδομάδα γι’ αυτά με ξεχωριστούς πλακούντες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ, αξιολόγησαν 32 σχετικές μελέτες που είχαν γίνει την τελευταία δεκαετία και οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 35.200 τοκετούς διδύμων.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι, για τα δίδυμα με ξεχωριστό πλακούντα η 37η εβδομάδα είναι η ιδανική, ενώ μια παράταση του τοκετού κατά μια εβδομάδα (38η) αυξάνει τους θανάτους κατά εννέα ανά 1.000 γεννήσεις. Για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα ο τοκετός πρέπει να αποφεύγεται πριν την 36η εβδομάδα της κύησης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap