gonidioat
Εκτύπωση άρθρου

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ενήλικες είναι μολυσμένοι με έναν ιό ο οποίος μπορεί να υπονομεύει τις νοητικές επιδόσεις τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του ιού στον λαιμό του 44% των εθελοντών που συμμετείχαν σε μία μικρή μελέτη και εκτιμούν πως αν το εύρημά τους επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες θα σημαίνει ότι η χρόνια λοίμωξη από αυτόν πλήττει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το εύρημά τους καθίσταται ακόμα πιο εκπληκτικό από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός, που λέγεται χλωροϊός ATCV-1, έως τώρα είχε βρεθεί μόνο στην πράσινη άλγη που υπάρχει στις λίμνες με γλυκό νερό.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), δεν έχουν βρει ακόμα πώς πέρασε ο ιός από την άλγη στους ανθρώπους.

Ωστόσο δεν εντοπίστηκε μόνο σε κολυμβητές ή σε λάτρεις των σπορ του υγρού στοιχείου, συνεπώς μάλλον αποκλείεται να έγινε η μετάδοση απ’ ευθείας μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου.

Ενδέχεται επίσης να συνέβη χρόνια ή και αιώνες πριν, αλλά ουδείς έως τώρα είχε αναζητήσει τον ιό στους ανθρώπους, οπότε παρέμενε άγνωστη η ύπαρξή του.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, εντόπισαν τα ίχνη του ιού σε αναλύσεις DNA που έκαναν σε δείγματα που είχαν πάρει από τον λαιμό 92 υγιών εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μία μελέτη για τις νοητικές λειτουργίες.

Οι 40 από αυτούς διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένοι από τον ιό.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους και όσοι έφεραν τον ATCV-1 επίμονα είχαν χειρότερες επιδόσεις (η διαφορά ήταν της τάξης του 10%).

Οι έκπληκτοι ερευνητές σκέφτηκαν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους μολύνοντας ομάδα ποντικιών με τον ιό και υποβάλλοντάς τα πριν και μετά τη μόλυνση σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι επιδόσεις των ζώων στα τεστ μειώθηκαν κατακόρυφα – και όταν εξέτασαν τον εγκέφαλό τους ανακάλυψαν πως ο ιός είχε καταφέρει να φτάσει έως αυτόν, αλλάζοντας την δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων στα κύτταρά του.

Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που ρυθμίζουν την παραγωγή της ντοπαμίνης – της ουσίας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, την επίγνωση του χώρου, τα συναισθήματα και την ευχαρίστηση.

«Στο ανθρώπινο σώμα ζουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί, αλλά τώρα αρχίζουμε να τους ταυτοποιούμε έναν-έναν και να μαθαίνουμε πως μας επηρεάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Γιόλκεν, καθηγητής Νευροϊολογίας στο Τζωνς Χόπκινς.

«Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν το ανθρώπινο σώμα ασκούν πολύ μεγαλύτερες επιδράσεις απ’ ό,τι έως τώρα ξέραμε και ο ιός ATCV-1 πιθανώς ανήκει σε αυτή την κατηγορία», πρόσθεσε ο δρ Τζέιμς Βαν Έττεν, καθηγητής Φυτοπαθολογίας στη Νεμπράσκα, ο οποίος είχε ανακαλύψει τον ιό στην πράσινη φύκη πριν από 30 χρόνια.

Και οι δύο καθηγητές, εξάλλου, παραδέχτηκαν πως δεν υποψιάζονταν καν ότι ο χλωροϊός ATCV-1 μπορεί να επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους ή τα ζώα.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap