Εκτύπωση άρθρου

Το πρώτο χάπι που καταπολεμά όλες τις μορφές της χρόνιας ηπατίτιδας C ενέκρινε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Το φάρμακο λέγεται Epclusa, περιέχει σταθερό συνδυασμό δύο δραστικών ουσιών (των sofosbuvir και velpatasvir) και προορίζεται για ασθενείς με ή χωρίς κίρρωση ήπατος.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το Epclusa είναι το πρώτο χάπι που θεραπεύει και τις έξι βασικές μορφές της χρόνιας ηπατίτιδας C. Για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κίρρωση (αντιρροπούμενη κίρρωση) εγκρίθηκε σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο, την ριμπαβιρίνη.

Η ηπατίτιδα C είναι μία ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργίας του οργάνου ή ηπατική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν τουλάχιστον έξι χαρακτηριστικοί τύποι (γενότυποι, όπως λέγονται επιστημονικά) που αποκαλούνται με τους αριθμούς από 1 έως 6.

Από τους ασθενείς που θα μολυνθούν από τον ιό, μόνο το 15-25% κατορθώνουν να αποβάλλουν μόνοι τους τον ιό μέσα σε ένα εξάμηνο. Σε όλους τους άλλους ο ιός προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα που μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου αξιολογήθηκε σε 1.558 ασθενείς χωρίς κίρρωση ή με ήπια κίρρωση. Έπειτα από 12 εβδομάδες θεραπείας, το 95% έως 99% των ασθενών που το έλαβαν δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν θεραπευτεί, σύμφωνα με το FDA.

Το νέο φάρμακο έχει λάβει θετική γνωμοδότηση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νεά

Copy link
Powered by Social Snap