Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες: Το παιδικό βιβλίο που εμπνέει
βιβλια για παιδια
εκδόσεις ψυχογιός
παραμύθια με μηνύματα

Μεγαλώνοντας θυμάμαι να μου διαβάζουν πολλά παραμύθια για μάγους, δράκους, πειρατές και… πριγκίπισσες. Πολλές πριγκίπισσες. Γυναίκες που ζούσαν μέσα στη δυστυχία περιμένοντας τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο να τις σώσει και να τις βοηθήσει να αποκτήσουν τη ζωή που πάντα ήθελαν. Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα παιδικό βιβλίο που να αναφέρεται σε μια ηρωίδα που με μόχθο και προσωπικό αγώνα κατάφερε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να πετύχει τους στόχους της.
Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες

Μέχρι σήμερα. Το βιβλίο «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες» (και το «sequel» του, «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες 2») κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Ψυχογιός και περιγράφει τις πραγματικές ιστορίες 100 γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Έχει ήδη μεταφραστεί σε 45 γλώσσες και έχουν τυπωθεί περισσότερα από 500.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Οι συντελεστές πίσω από αυτό το διαφορετικό παραμύθι είναι οι Ιταλίδες Έλενα Φαβίλι, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, και Φραντσέσκα Καβάλο, συγγραφέας και σκηνοθέτρια, που οραματίστηκαν και έγραψαν τις ιστορίες, καθώς και άλλες 60 γυναίκες από όλο τον κόσμο που συνέβαλαν με την εικονογράφηση.

Οι «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες» ισορροπούν εξαιρετικά ανάμεσα στο παραμύθι και τη βιογραφία. Το βιβλίο αποτελείται ουσιαστικά από μονοσέλιδες αναφορές στη ζωή και στο έργο 100 σπουδαίων γυναικών. Οι ηρωίδες, λοιπόν, είναι κατάσκοποι, πειρατίνες, βασίλισσες, πυγμάχοι, επιστήμονες και όλες έχουν ένα κοινό: είχαν μεγάλες φιλοδοξίες και όνειρα και ήταν διατεθειμένες να δουλέψουν, να ξενυχτίσουν, ακόμα και να υποστούν βασανιστήρια για να τα πετύχουν.

Μερικές από αυτές είναι πολύ γνωστές, όπως η Ρόζαλιν Φράνκλιν, η Μπιγιονσέ και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Άλλες όχι και τόσο, όμως, οι ιστορίες τους είναι εξίσου συναρπαστικές. Έχουμε την τυφλή χορεύτρια, Αλίσια Αλόνσο, την Γκρέις Ο’ Μάλεϊ που υπήρξε πειρατίνα με δικό της στόλο και νησιά, καθώς και την Αμνα Αλ Χαντάντ, μία από τις πρώτες μουσουλμάνες που πήραν μέρος σε αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.

www.literature.gr

Copy link
Powered by Social Snap