teen friends
Εκτύπωση άρθρου

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υποστηρίζει πώς η κακή σωματική ή/και ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια των εφηβικών μας χρόνων μπορεί να μας δυσκολέψει αργότερα στις σπουδές ή στην εργασία μας.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν σε 27 παλιότερες μελέτες που εξέταζαν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία ατόμων υγιών αλλά και ατόμων που στην εφηβεία τους αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι έφηβοι με προβλήματα, ειδικά αν αυτά ήταν ψυχολογικής φύσης, ήταν πιο πιθανό να μην έχουν ομαλή και «επιτυχημένη» εξέλιξη σε αυτούς τους τομείς (παρατούσαν το σχολείο, δεν προχωρούσαν σε σπουδές μετά το λύκειο, έμεναν άνεργοι για μεγάλα διαστήματα, δεν ειδικεύονταν σε κάτι κ.ο.κ.)

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι επειδή αυτά τα άτομα αναγκάζονται να κάνουν αρκετές απουσίες στο σχολείο και να μη συμμετέχουν σε παρεμφερείς δραστηριότητες με αποτέλεσμα να μένουν πίσω. Δεν αποκλείεται όμως να ευθύνονται και ο κοινωνικός αποκλεισμός και στιγματισμός εξαιτίας της (όποιαςα) πάθησής τούς.

Τα προβλήματα που αναφέρονταν πιο συχνά στις μελέτες που εξετάστηκαν ήταν κατάθλιψη, ΔΕΠΥ, ανορεξία και αγχώδεις διαταραχές.

Τα χρόνια προβλήματα, ειδικά αυτά που σχετίζονται με την ψυχική υγεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και στις εργασιακές ευκαιρίες, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Γι’ αυτό προτρέπουν στη λήψη μέτρων τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς (π.χ. να ζητάνε βοήθεια από τον περίγυρό τους και όχι να αποσιωπούν το πρόβλημα) όσο και από το περιβάλλον τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά.

https://health.usnews.com/health-news/articles/2015/06/22/poor-health-as-teen-poor-job-prospects-later-study-suggests

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap