Εκτύπωση άρθρου

Ύποπτοι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Μια συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων για το έλκος στομάχου και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους νεφρούς, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων μειώνουν την παραγωγή των γαστρικών οξέων. Σε αρκετές χώρες πωλούνται και εκτός φαρμακείων, χωρίς ιατρική συνταγή. Μάλιστα, αρκετοί ασθενείς παίρνουν αυτά τα φάρμακα για περισσότερο χρόνο από ό,τι χρειάζονται πραγματικά.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεν Λούις, με επικεφαλής τον Δρ Ζιγιάντ Αλ-Αλί, ανέλυσαν στοιχεία πενταετίας που αφορούσαν περισσότερα από 173.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς αυτοί είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση χρόνιας νεφροπάθειας και 96% αυξημένη πιθανότητα για νεφρική ανεπάρκεια. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λαμβάνονταν τα εν λόγω φάρμακα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για εκδήλωση νεφρικών παθήσεων.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μακρόχρονη χρήση αυτών των φαρμάκων πρέπει πλέον να αποφεύγεται, να χορηγούνται μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίο από ιατρική άποψη και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Πάντως, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων θεωρούνται γενικά ασφαλή φάρμακα, και τώρα είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η μακρόχρονη χρήση τους εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των νεφρών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap