africa
Εκτύπωση άρθρου

africaΑρκετά υψηλά στην κατάταξη η Ελλάδα

Σε δεινή θέση οι μητέρες και τα μωρά τους στην Υποσαχάριο Αφρική.

Η σκανδιναβικές χώρες είναι το καλύτερο μέρος για μια μητέρα, ενώ η Δημοκρατία του Κονγκό και γενικώς η Υποσαχάρια Αφρική το χειρότερο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Save the Children.

Το γεγονός αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, όμως όπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων νεογέννητων παιδιών στον βιομηχανοποιημένο κόσμο και φιγουράρουν μόλις στην 30η από 176 θέσεις, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η, πάνω από τον Καναδά και την Βρετανία (22η και 23η θέση αντιστοίχως), αποδεικνύοντας ότι δεν είναι καθόλου κακή χώρα για μια μητέρα.

Συγκρίνοντας παράγοντες όπως η υγεία της μητέρας, η παιδική θνησιμότητα, η εκπαίδευση ενός παιδιού και το εισόδημα μιας μητέρας, η Φιλανδία κατατάχθηκε πρώτη, με την Σουηδία και τη Νορβηγία να ακολουθούν στις τρεις πρώτες θέσεις. Την δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Αυστραλία. Στην Φιλανδία, μόλις μία στις 12.200 μητέρες κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της μέσω της εγκυμοσύνης της, ενώ τα παιδιά λαμβάνουν σχεδόν 17 χρόνια επίσημης εκπαίδευσης.

Στον αντίποδα της κατάταξης, το χειρότερο μέρος για μια μητέρα είναι το Κονγκό, όπου πολλές μητέρες πάσχουν από υποσιτισμό και δεν τυγχάνουν καμίας υποστήριξης αφότου γεννήσουν, παραμένοντας πιο αδύναμες από ποτέ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Στην δεκάδα «της ντροπής»¨φιγουράρουν αποκλειστικά χώρες από9 την Υπαοσαχάρια Αφρική, με μία στις 30 γυναίκες κατά μέσο όρο να πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και ένα στα επτά παιδιά να πεθαίνει πριν από τα πέμπτα του γενέθλια. Μετά το Κονγκό, οι επόμενες χειρότερες χώρες είναι κατά σειρά η Σομαλία, η Σιέρα Λεόνε, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, η Γκάμπια, η Νιγηρία, το Τσαντ και η Ακτή του Ελεφαντοστού.

Κρίσιμος παράγοντας για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας παιδιού και μητέρας είναι η έλλειψη τροφής, καθώς στην Υποσαχάριο Αφρική το 10-20% των μητέρων είναι λιπόβαρες.

Στην Ινδία, που φιγουράρει στην 14ι θέσεις μακριά από την Φιλανδία, 56.000 μητέρες πεθαίνουν ετησίως (το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο), ενώ 300.000 μωρά πεθαίνουν εντός 24 ώρες από την γέννησή τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της έκθεσης, στο Τσάντ μία γυναίκα στις 15 πεθαίνει κατά την εγκυμοσύνη ή την γέννα. Στην Σομαλία, το ποσοστό είναι μία στις 16, στον Νίγηρα μία στις 23, αλλά στην Εσθονία, τη Σιγκαπούρη και την Ελλάδα είναι λιγότερες από μία στις 25.000.

Πολύ κακές είναι όμως και οι επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενώ τα πηγαίνουν σχετικά καλά όσον αφορά τους δείκτες της εκπαίδευσης και του οικονομικού επιπέδου ( στην 10η καλύτερη θέση παγκοσμίως) υστερούν σημαντικά σε ζητήματα που αφορούν την υγεία της μητέρας (46η θέση παγκοσμίως) και της ευημερίας των παιδιών (41η θέση). Στις ΗΠΑ, μία στις 2.400 γυναίκες κινδυνεύουν να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, μόνο πέντε ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο (Αλβανία, Λετονία, Μολδαβία, Ρωσία και Ουκρανία) τα πηγαίνουν χειρότερα σε αυτόν τον δείκτη. Μια γυναίκα στις ΗΠΑ έχει δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από αιτίες σχετικές με την εγκυμοσύνη σε σχέση με την Ελλάδα ή την Σιγκαπούρη. Παράλληλα, ο δείκτης θνησιμότητας παιδιών έως πέντε ετών είναι 7.5 ανά 1.000 γεννήσεις ζωντανών παιδιών. αυτό το ποσοστό είναι πάνω κάτω ισοδύναμο με εκείνο της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης, του Κατάρ και της Σλοβακίας. Οι λόγοι για αυτές τις θλιβερές επιδόσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος της χώρας, αλλά και του μεγάλου αριθμού πρόωρων γεννήσεων (ένα στα οκτώ παιδιά γεννιέται νωρίτερα από το φυσιολογικό).

Το Βήμα 

Copy link
Powered by Social Snap