Εκτύπωση άρθρου

Συνέπεια της αντικαρκινικής αγωγής

Τα παιδιά που επιβιώνουν του καρκίνου ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου ως ενήλικες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «St. Jude» στο Μεμφις, με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Μουλρούνεϊ, υποστηρίζουν ότι οι παρατεταμένες συνέπειες των θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου ενδεχομένως να προκαλούν καρδιακές ανωμαλίες χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 3% έως 24% των ατόμων που έχουν επιβιώσει παιδιατρικού καρκίνου, εμφανίζουν καρδιακό νόσημα μέχρι να γίνουν 30 ετών. Και όταν πια έχουν φτάσει 40 ετών και άνω, το ποσοστό κυμαίνεται από 10% έως 37%.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν μετά από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σχεδόν 1.900 γυναίκες και άνδρες που είχαν ως παιδιά υποβληθεί σε αντικαρκινική θεραπεία στο Νοσοκομείο Παίδων «St. Jude». Οι συμμετέχοντες ήταν από 18 έως 60 ετών και είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ή/και ακτινοθεραπείες. Όλοι είχανε επιβιώσει τουλάχιστον για 10 χρόνια.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σχεδόν κανείς εκ των ασθενών δεν είχε παρουσιάσει έκδηλα συμπτώματα καρδιακής νόσου και πάνω από το 7% είχε κάποιας μορφής μυοκαρδιοπάθεια. Το πρόβλημα αυτό ήταν εμφανέστερο στα άτομα που είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θώρακος.

Σχεδόν το 4% είχε στεφανιαία νόσο και το 28% είχε στένωση αρτηρίας ή παλινδρόμηση καρδιακής βαλβίδας. Τέλος, παρατηρήθηκαν ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού στο 4% των επιβιωσάντων παιδιατρικού καρκίνου.

«Η συχνότητα των καρδιακών αυτών προβλημάτων είναι αναμενόμενες στον συγκεκριμένο πληθυσμό ενηλίκων, αλλά όχι απαραιτήτως και στα νεότερα άτομα που έχουνε επιβιώσει παιδιατρικού καρκίνου. Οι ασθενείς αυτοί εκτίθενται σε τοξικές αντικαρκινικές θεραπείες και είναι λογικό να διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου, πολλοί εκ των οποίων χωρίς συμπτώματα» εξηγεί ο Δρ Μουλρούνεϊ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς βελτιώνονται διαρκώς τα αντικαρκινικά θεραπευτικά μέσα, οι πιθανότητες επιβίωσης παιδιατρικού καρκίνου αυξάνουν αξιοσημείωτα. Κι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών ήταν η επανεμφάνιση του καρκίνου, σήμερα οι ασθενείς είναι αντιμέτωποι με τις παρατεταμένες ανεπιθύμητες ενέργειας των θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap