Εκτύπωση άρθρου

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεταξύ των δύο φύλων υπάρχουν ανισότητες στη διάγνωση, τη θεραπεία καθώς και τη μεταγενέστερη φροντίδα και παρακολούθηση της καρδιακής προσβολής
Ανισότητες παρατηρούνται στην ιατρική φροντίδα που λαμβάνουν οι άντρες και οι γυναίκες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια καρδιακή προσβολή, λόγω του ότι οι γυναίκες τείνουν να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 8.000 γυναίκες έχουν πεθάνει μετά από καρδιακή προσβολή που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεταξύ των δύο φύλων υπάρχουν ανισότητες στη διάγνωση, τη θεραπεία καθώς και τη μεταγενέστερη φροντίδα και παρακολούθηση.

Καθημερινοί μύθοι που υπάρχουν στη συλλογική συνείδηση και υιοθετούνται από τους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα ότι οι καρδιακές προσβολές πλήττουν μόνο τους άντρες, οδηγούν τις γυναίκες να μην έχουν πλήρη συνείδηση του κινδύνου που διατρέχουν και να ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια.

Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, που πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν ευσταθεί, είναι ότι οι άντρες και οι γυναίκες βιώνουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα, στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει ποικιλία συμπτωμάτων, αλλά ο πόνος στο στήθος είναι πανταχού παρών σε τέτοια περιστατικά.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει, επιπλέον να δίνεται στις νεαρές γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια καρδιακή προσβολή.

Το 1960 επτά στις 10 γυναίκες με καρδιακή προσβολή πέθαιναν ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό επιβιώνει.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά, οι καρδιακές προσβολές δεν αντιμετωπίζονταν ποτέ καλύτερα. Κάθε χρόνο στη Βρετανία νοσηλεύονται 35.000 γυναίκες, δηλαδή 98 γυναίκες τη μέρα ή τέσσερις την ώρα, λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι συντάκτες της παρούσας αναφοράς διαπίστωσαν πως στη Βρετανία διπλάσιος αριθμός γυναικών πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή παρά από καρκίνο του μαστού.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πιο πιθανό να αργήσουν να ζητήσουν βοήθεια ή να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, είναι πιο πιθανό να λάβουν λανθασμένη διάγνωση, οι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα επιβαρύνουν περισσότερο τις γυναίκες. Ακόμα και μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, η ποιότητα της φροντίδας για τις γυναίκες είναι κάτω από το βασικό επίπεδο.

Ο Κρις Γκέιλ, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, υπολόγισε ότι μεταξύ 2002 και 2013 χιλιάδες γυναίκες έχασαν άδικα τη ζωή τους στην Βρετανία και την Ουαλία.

«Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τη Βρετανία», δήλωσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν κάποιος αναγνωρίσει κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, πρέπει να καλέσει αμέσως για βοήθεια.

Τα συνήθη συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι: πόνος ή δυσφορία στο στήθος, αίσθημα πίεσης στο στήθος, πόνος που εξαπλώνεται στο αριστερό χέρι ή και στα δύο χέρια, στο σαγόνι, στο λαιμό ή στην πλάτη και το στομάχι, δυσκολία αναπνοής, εφίδρωση.

https://ygeiamou.gr

Copy link
Powered by Social Snap