andraw
Εκτύπωση άρθρου

men

Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 1/3 τις τελευταίες δύο δεκαετίες
Τα σπερματοζωάρια των σύγχρονων ανδρών θα αποτελούν σε λίγο… είδος σε έλλειψη, σύμφωνα με μια νέα ανησυχητική μελέτη

Η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών βρίσκεται σε κατακόρυφη «πτώση» , όπως δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την ποιότητα και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.

Μείωση κατά ένα τρίτο του αριθμού σπερματοζωαρίων

Στη μεγάλη αυτή μελέτη που περιελάμβανε 26.000 άνδρες και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction» αναφέρεται ότι μεταξύ του 1989 και του 2005 ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων έπεσε κατά ένα τρίτο, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Παράλληλα αντίστοιχη μείωση εμφάνισε και η ποσότητα υγιών σπερματοζωαρίων που «κολυμπούν» μέσα στο σπερματικό υγρό.

Τα νέα ανησυχητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες των τελευταίων 20 χρόνων από τις οποίες έχει προκύψει πως ο αριθμός σπερματοζωαρίων των ανδρών μειώνεται σε διαφορετικές χώρες. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες θεωρείται ότι βρίσκονται στη «ρίζα» του προβλήματος: από τα στενά εσώρουχα ως τις τοξίνες του περιβάλλοντος. Ωστόσο δεν έχει ακόμη δοθεί καμία οριστική και πειστική απάντηση στο ζήτημα.

«Καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία

Η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων έλαβε χώρα σταδιακά κατά τη διάρκεια 17 ετών διεξαγωγής της νέας μελέτης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η τάση αυτή πιθανώς συνεχίζεται. Παρότι η μελέτη διεξήχθη στη Γαλλία ειδικοί αναφέρουν ότι έχει παγκόσμια ισχύ. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές από το Ινστιτούτο για την Επαγρύπνηση σε Θέματα Υγείας St Maurice στους οποίους ανήκουν τα καινούργια αποτελέσματα «αυτά αποτελούν μια σοβαρή προειδοποίηση για τη δημόσια υγεία».

Η παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών συνοδεύεται από αύξηση στις περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων – τα ποσοστά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Συγχρόνως και άλλες διαταραχές όπως η κρυψορχία εμφανίζουν αύξηση, γεγονός που είναι ενδεικτικό ενός «ανησυχητικού μοτίβου», κατά τους ερευνητές. Οι επιστήμονες από τη Γαλλία επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προσδιοριστούν πέρα από κάθε αμφιβολία οι παράγοντες που οδηγούν στη «βύθιση» της ανδρικής γονιμότητας ώστε να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σαρπ, καθηγητή αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ο οποίος είναι ένας από τους πιο έγκριτους ειδικούς του πεδίου της συσχέτισης τοξινών του περιβάλλοντος και υγείας, η νέα μελέτη είναι «άκρως εντυπωσιακή» και δίνει μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν μέχρι σήμερα ότι η πτώση της ανδρικής γονιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί γεγονός.

«Ενοχοι» η κακή διατροφή και τα χημικά του περιβάλλοντος

«Τώρα πια δεν υπάρχει αμφιβολία για την ύπαρξη του προβλήματος και είναι ώρα δράσης. Κάτι που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής – είτε αφορά τη διατροφή είτε το περιβάλλον – προκαλεί αυτήν την κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε μείωση του αριθμού αλλά και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων στους άνδρες αλλά πιθανότατα αυτοί είναι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η έκθεση σε χημικά του περιβάλλοντος».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές του Ινστιτούτου St Maurice χρησιμοποίησαν στοιχεία από 126 κλινικές γονιμότητας στη Γαλλία – στις κλινικές αυτές συνελέγησαν δείγματα σπέρματος από τους συντρόφους γυναικών με προβλήματα στις σάλπιγγες. Οι άνδρες η μέση ηλικία των οποίων ήταν τα 35 έτη δεν εμφάνιζαν προβλήματα γονιμότητας και έτσι θεωρήθηκε ότι αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού ανδρικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο (ml) σπέρματος μειώθηκε σταδιακά κατά 1,9% ετησίως στη διάρκεια των 17 ετών παρακολούθησης – από 73,6 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος το 1989 σε 49,9 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος το 2005. Συγχρόνως η αναλογία φυσιολογικών σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 33,4% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Προβλήματα σύλληψης

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως παρότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων των ανδρών που προέκυψε από τη μελέτη ήταν αρκετά επάνω από το κατώφλι της ανδρικής υπογονιμότητας – αυτό έχει οριστεί στα 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος – βρισκόταν κάτω από το κατώφλι των 55 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος, το οποίο κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χαρίζει επιμήκυνση του χρόνου σύλληψης. Άλλες ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους πέντε νέους άνδρες εμφανίζει αριθμό σπερματοζωαρίων τόσο χαμηλό ώστε να προκαλούνται προβλήματα σύλληψης.

 

Πώς «τονώνεται» το σπέρμα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής θεωρείται κύριος υπαίτιος για τα προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα. Ιδού κάποιες απλές συμβουλές προς τους άνδρες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των σπερματοζωαρίων

1. Φροντίστε να φοράτε άνετα εσώρουχα – προκειμένου να παράγουν υγιές σπέρμα οι όρχεις πρέπει να έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του σώματος

2. Ακολουθήστε διατροφή «φτωχή» σε κορεσμένα λιπαρά

3. Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την παχυσαρκία

4.Μειώστε κατά το δυνατόν την έκθεση σε χημικά της βιομηχανίας όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και τα οποία μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, γυναικείων ορμονών

5. Προστατεύστε τις έγκυες γυναίκες – ολοένα και περισσότερα στοιχεία μαρτυρούν ότι η συνεχής μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μπορεί να έχει τη βάση της σε όσα συμβαίνουν εντός της μήτρας

6. Αποφύγετε τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων – σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Θεοδώρα Τσώλη

Το Βήμα 

 

Copy link
Powered by Social Snap