Εκτύπωση άρθρου

Αυξάνεται κατά 30% στα άτομα που εκτίθενται στον καπνό των γύρω τους

Η έκθεση στον καπνό των άλλων «εγκυμονεί» εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με νέα μελέτη

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventative Medicine.

Ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Μάλεκ διαπίστωσε, μετά τον συνυπολογισμό όλων των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου (όπως η υπέρταση και η καρδιακή νόσος), ότι το παθητικό κάπνισμα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 30%.

Η μελέτη

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 428 εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν καταγραφεί το διάστημα Απριλίου 2003 – Μαρτίου 2012 και διαπίστωσαν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς (23%) είχε εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια αποδίδονταν σε διακοπή της φυσιολογικής αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των μη καπνιστών. Σε επόμενες έρευνες πρέπει να μελετήσουμε τον ρόλο των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και επιπλέον περιβαλλοντικών μεταβλητών, όπως η ρύπανση, και η σχέση αυτών με το εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί η δρ Μαλεκ.

To Bήμα

Copy link
Powered by Social Snap