Εκτύπωση άρθρου

Λόγω αντικαρκινικής θεραπείας

Τα άτομα που έχουν επιβιώσει λεμφώματος Hodgkin στα πρώιμα στάδια της ζωής τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα κατά την ενήλικη ζωή, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν ιστορικό τέτοιου αιματολογικού καρκίνου.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων «St. Jude» στο Μέμφις του Τενεσί υποστηρίζουν ότι, μέχρι την ηλικία των 50 ετών όσοι έχουν επιβίωσει λεμφώματος Hodgkin έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις που είναι απειλητικές για τη ζωή τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet Oncology, ο Δρ Νικιλ Μπχακτα και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 350 ενήλικες που είχαν επιβιώσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τη διάγνωση του λεμφώματος Hodgkin, καθώς και 270 άτομα χωρίς ιστορικό καρκίνου, ιδίας ηλικίας και φύλου.

Το δείγμα είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1971 έως και το 2014.

Πάνω από το 90% των συμμετεχόντων με λέμφωμα Hodgkin είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία κατά τη διάρκεια της αγωγής τους και το 36% είχαν πάρει ανθρακυκλίνες, κατηγορία χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που είναι επιβαρυντικά για την καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μια ευρεία γκάμα καρδιαγγειακών παθήσεων από την αστάθεια καρδιακού παλμού έως την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία, καθώς επίσης τα εμφράγματα, διαταραχές των καρδιακών βαλβίδων και θρόμβους αίματος. Επίσης κατέγραψαν τον αριθμό των καρδιολογικών προβλημάτων και την σοβαρότητας καθενός εξ αυτών.

Σε ηλικία 50 ετών, το 46% των επιβιωσάντων του αιματολογικού καρκίνου είχε βιώσει τουλάχιστον ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, συγκριτικά με το 16% της ομάδας ελέγχου.

Οι επιβιώσαντες του καρκίνου είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως έμφραγμα και δομικά ελλείμματα, όπως βαλβιδικές διαταραχές ή βλάβη στην αορτή, αγγείο που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Οι υψηλότερες δόσεις ακτινοθεραπείας σχετίστηκαν με περισσότερες πιθανότητες οι ασθενείς να έχουν σοβαρότερες επιπλοκές. Ωστόσο, οι υψηλότερες δόσεις ανθρακυκλίνων δεν επηρέαζαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι, τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν τους ασθενείς που προστέθηκαν τελευταίοι στο κλινικό δείγμα, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη γνώση και ευαισθητοποίηση για τους καρδιακούς κινδύνους που συνεπάγεται η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

«Οι στοχευμένες ακτινοθεραπείες και τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα είναι λιγότερο επιβαρυντικά για την καρδιά, χωρίς όμως να γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα την μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στην υγεία των ασθενών» υπογραμμίζει ο Δρ Μπχακτα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap