Ύποπτη η ορμονική αγωγή
Η ορμονική θεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Επιστημονική ομάδα των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Στάνφορντ και Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον Δρ Κέβιν Νιντ, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 5,5 εκατομμυρίων ασθενών. Από αυτούς, οι 16.900 είχαν μη μεταστατικό καρκίνο και, από αυτούς, οι 2.400 είχαν κάνει θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων.
Ως γνωστόν, επειδή η τεστοστερόνη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη όγκων στον προστάτη, η μείωση της εν λόγω ανδρικής ορμόνης και άλλων ανδρογόνων αποτελεί θεραπευτική στρατηγική κατά του καρκίνου του ανδρικού φύλου.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, όσοι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία, εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 1,9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ, περίπου τρία χρόνια μετά τη θεραπεία. Αν ορμονική θεραπεία είχε διαρκέσει πάνω από ένα έτος, τότε η πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ ήταν υπερδιπλάσια, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει ορμονική θεραπεία.
Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα μειωμένα επίπεδα της λόγω ορμονικής θεραπείας εξασθενούν τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στη νευροεκφυλιστική νόσο.
Εξάλλου, η δραστική μείωση των ανδρογόνων -ιδίως της τεστοστερόνης- έχει συσχετιστεί με διάφορες άλλες πιθανές επιπτώσεις, όπως σεξουαλική ανικανότητα, παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, κατάθλιψη κ.α.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος προτού προταθούν τυχόν αλλαγές στην κλινική πρακτική. Και τονίζουν ότι οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων και ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα με τον γιατρό τους.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ