Εκτύπωση άρθρου

Επιβαρυντικό το μικρό μεσοδιάστημα

Το μικρό διάστημα ανάμεσα σε δύο κυήσεις ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στους απογόνους, αποφαίνεται μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Μελετώντας διαθέσιμα στοιχεία για περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβούσε ανάμεσα σε δύο κυήσεις (πάνω από πέντε χρόνια) επίσης αυξάνονταν οι πιθανότητες αυτισμού.

Ο Δρ Αγκουστιν Κοντε-Αγκουντελο του Συνεργαζόμενου Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πανεπιστήμιο «Valle» της Κολομβίας, αξιολόγησε στοιχεία από επτά μεγάλες μελέτες που εντόπιζαν σχέση μεταξύ αυτισμού και διαδοχικών κυήσεων.

Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με λιγότερο από 12 μήνες διαφορά μεταξύ των δύο κυήσεων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό, συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί με τρία χρόνια διαφορά ή και περισσότερο.

Τρεις από τις μελέτες είχαν εντοπίσει ανάλογη σχέση και με την μεγάλη χρονική διαφορά ανάμεσα στις εγκυμοσύνες, ειδικά για το σύνδρομο Ασπεργκερ και την διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

Παράλληλα, οι έρευνες έδειξαν ότι το μικρό μεσοδιάστημα ανάμεσα στις κυήσεις σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών και εγκεφαλικής παράλυσης.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κοντε-Αγκουντελο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες έχουν υποψιαστεί ότι τα επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό της μητέρας μεταξύ δύο σύντομων κυήσεων μπορεί να παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για αυτισμό.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου, και γι αυτό συνήθως οι γυναίκες παίρνουν διατροφικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε ότι αφορά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ δύο κυήσεων και τη σχέση με τον αυτισμό, ο ερευνητής εικάζει ότι σχετίζεται με την υπογονιμότητα, τα επίπεδα μητρικής φλεγμονής και την ανεπιθύμητη κύηση.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε προς το παρόν, το ιδανικό μεσοδιάστημα για δύο κυήσεις είναι δύο με πέντε χρόνια, αν θέλουμε να έχουμε μειωμένο κίνδυνο αυτισμού» επισημαίνει ο Δρ Κοντε-Αγκουντελο.

Ο αυτισμός παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια και συνήθως εκδηλώνεται πριν την ηλικία των τριών ετών. Στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, περιλαμβάνονται οι δυσκολίες κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, οι επαναληπτικές συμπεριφορές και το σύνδρομο Ασπεργκερ, μεταξύ άλλων.

Οι περισσότερες από αυτές τις νευροαναπτυξιακές αναπηρίες πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα μείγμα παραγόντων, γενετικών, περιβαλλοντικών, συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της κύησης, επιπλοκών κατά τον τοκετό και φυσικά ως απόρροια της υγείας των γονέων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap