Εκτύπωση άρθρου

Προστατευτική η κοινωνικότητα

Οι μοναχικές γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου του μαστού έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από υποτροπής της νόσου, συγκριτικές με όσες έχουν πιο κοινωνική ζωή, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Επίσης, οι γυναίκες που ζουν κοινωνικά απομονωμένες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν υποτροπή του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Τμήματος του Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Καντις Κροενκε, εντόπισαν 9.267 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, περίπου 10 χρόνια μετά την διάγνωση της νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καταγράφηκαν 1.448 επανεμφανίσεις του καρκίνου και 1.521 θάνατοι, εκ των οποίων 990 λόγω καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γενικά υπήρχε 16% πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου και 11% θανάτου εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, αλλά όσες γυναίκες ζούσαν μοναχικά είχαν αξιοσημείωτα υψηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Δρ Κροενκε, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν και την κοινωνική κατάσταση της ασθενούς υπόψη όταν προσπαθούν να προβλέψουν την έκβαση της υγείας τους. «Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι κοινωνικοί δεσμοί έχουν θετική επίδραση στη θνησιμότητα και υποτροπή του καρκίνου του μαστού, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει για όλες τις γυναίκες» σημειώνει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap