Εκτύπωση άρθρου

Σε βάθος χρόνου

Ο χαμηλός δείκτης σωματος συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο θανάτου συνέπεια οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής την Έμιλι Μπούχολτς, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 57.600 ανθρώπους φυσιολογικού βάρους και κατώτερου του φυσιολογικού.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, οι λιποβαρείς είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στο πρώτο μήνα μετά το έμφραγμα, σε σχέση με τους κανονικού βάρους ασθενείς που είχαν επίσης υποστεί έμφραγμα. Αλλά και σε μεγάλο βάθος χρόνου (17 ετών), οι υπερβολικά αδύνατοι είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Όταν συνυπάρχουν και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνος ή ηπατική βλάβη) που προκαλούν καχεξία, ο κίνδυνος θανάτου σε διάστημα 17 ετών μετά από έμφραγμα ήταν μεγαλύτερος κατά 21% στην περίπτωση των υπερβολικά αδύνατων ατόμων.

Να σημειωθεί ότι σωματικό βάρος κάτω του φυσιολογικού θεωρείται ότι έχει κάποιος, όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μικρότερος του 18,5. Φυσιολογικό είναι το σωματικό βάρος, όταν ο ΔΜΣ έχει τιμή 18,5 έως 25.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap