Εκτύπωση άρθρου

Κορωνοϊός: Γέμισε μύθους το διαδίκτυο για τη νόσο COVID-19 – Τι απαντάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η λοιμώδης νόσος COVID-19 προκαλείται από τον πιο πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό.
Αυτός ο νέος κορονοϊός ξεκίνησε στην περιοχή Wuhan της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάζεται στενά με παγκόσμιους εμπειρογνώμονες, κυβερνήσεις και άλλους εταίρους για την ταχεία διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τον κορωνοϊό, για την παρακολούθηση της εξάπλωσης και της επιδημίας και για παροχή συμβουλών σε χώρες και άτομα σχετικά με μέτρα προστασίας της υγείας και πρόληψης της εξάπλωσης.

Κορωνοϊός: Οι μύθοι αυξάνουν τον κίνδυνο
Όπως (δυστυχώς) συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το διαδίκτυο γεμίζει με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε κείμενα που δεν αναφέρουν τις πηγές τους ή/και οι πηγές αυτές διαδίδουν παραπλανητικές οδηγίες και συμβουλές.

Γι’ αυτό ο ΠΟΥ προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινήσεις επάνω στους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γύρω από τον κορωνοϊό:

Είναι αλήθεια ότι οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον κορωνοϊό;
ΟΧΙ. Οι στεγνωτήρες χειρός δεν είναι αποτελεσματικοί ενάντια στη νόσο COVID-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορεί μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό;
Οι λάμπες UV πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό;
Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος επώασης του κορωνοϊού διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών προτού εκδηλώσουν πυρετικά συμπτώματα.

Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα να σκοτώσει τον νέο κωρονοϊό;
ΟΧΙ. Το να ψεκάσετε κάποιο διάλυμα με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει σε αυτό. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμες ουσίες για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Είναι ασφαλές να παραλάβετε ένα πακέτο από την Κίνα;
ΝΑΙ, είναι ασφαλές. Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση, γνωρίζουμε ότι οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν πολύς χρόνο σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό;
Επί του παρόντος, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli (ελικοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό;
ΟΧΙ. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), ΔΕΝ παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο κορονοϊός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Ωστόσο, αν και τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, συνιστάται ο εμβολιασμός γενικότερα κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Μπορεί η τακτική εσωτερική πλύση της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψετε τη νόσο COVID-19;
ΟΧΙ. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική πλύση τους εσωτερικού της μύτης με αλατούχο διάλυμα προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί, αν φάμε σκόρδο, να αποτρέψουμε την μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό;
Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο κορωνοϊό.

Η επάλειψη σε όλο το σώμα με σησαμέλαιο αποκλείει την είσοδο του νέου κορωνοϊού;
ΟΧΙ. Το σησαμέλαιο ΔΕΝ σκοτώνει τον νέο κορωναϊό. Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό επάνω σε επιφάνειες. Αυτές περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση την χλωρίνη, ή αιθανόλη 75%, ή υπεροξικό οξύ ή και χλωροφόρμιο.

Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αν τις βάζετε στο δέρμα ή κάτω από την μύτη σας. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους, ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;
Άτομα ΟΛΩΝ των ηλικιών μπορούν να νοσήσουν με τη COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού;
ΟΧΙ, τα αντιβιοτικά ΔΕΝ λειτουργούν ενάντια στους ιούς, παρά μόνο ενάντια στα βακτήρια.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε με τη νόσο CONVID-19, μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, επειδή υπάρχει πιθανότητα βακτηριακής συν-μόλυνσης.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;
Μέχρι σήμερα, ΔΕΝ υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου CONVID-19.

Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών.

Πηγή: https://www.who.int

https://www.iatropedia.gr

Copy link
Powered by Social Snap