Εκτύπωση άρθρου

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο δηλαδή στένωση των αρτηριών στα κάτω άκρα και άλλα σημεία του σώματος, και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αβγών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Heart Association, αυτό οφείλεται σε ένα υποπροϊόν της πέψης που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια όταν αποδομούνται τα αβγά, το κόκκινο κρέας και άλλα προϊόντα κρέατος στα οποία βρίθει η δυτική διατροφή. Πρόκειται για το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, που στα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό τους τριπλασιάζεται κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών, συγκριτικά με όταν η ουσία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιστημονική ομάδα της Κλινικής του Κλίβελαντ μελέτησαν τη σχέση περιφερικής αρτηριακής νόσου και Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης σε περισσότερους από 800 άνδρες και γυναίκες, που είχαν δει στην κλινική, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.

Όλοι ελέγχθηκαν τόσο για την περιφερική αρτηριακή νόσο, όσο και για τα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια, το διάστημα 2001-2007.

Μετά τη συνεκτίμηση στοιχείων που αφορούν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και το ιστορικό καρδιακής νόσου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του υποπροϊόντος της πέψης.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ως τρόπο έγκαιρης αναγνώρισης των ατόμων υψηλού κινδύνου, ώστε να κάνουμε επιθετικές και στοχευμένες διατροφικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γουίλσον Τανγκ, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Και συμπληρώνει ότι, οι χορτοφάγοι ή όσοι κάνουν μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σαφώς υγιεινότερα μοντέλα διατροφής για τους ασθενείς. Προτείνει επίσης την διαχείριση της περιφερικής αρτηριακής νόσου με διακοπή του καπνίσματος, την αύξηση της σωματικής αύξησης, την απώλεια βάρους και τον έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap