Το χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι το σήμα κατατεθέν της εορταστικής περιόδου, αλλά για αρκετούς ανθρώπους δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων τους.
Τα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μπορεί να αποτελεί πηγή αλλεργιογόνων, τα οποία κάνουν δύσκολη τη ζωή στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα ή ακόμα και άσθμα.
Και δεν έχει καμία σημασία αν είναι αληθινό ή ψεύτικο. Και τα δύο μπορεί να έχουν την ίδια συνέπεια, απλώς τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι διαφορετικά.
Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως αποκαλείται η αλλεργία αυτή, προκαλείται από τους διάφορους μύκητες που εκ φύσεως αναπτύσσονται στα αληθινά δένδρα και βρίσκουν την ευκαιρία να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα όταν βρεθούν στη ζεστασιά των σπιτιών.
Επιπλέον, στον κορμό των αληθινών δένδρων μπορεί να έχουν συσσωρευτεί σπόρια γύρης (όχι από τα ίδια τα έλατα αλλά από άλλα φυτά), καθώς και σκόνες, που απελευθερώνονται στον αέρα όταν τα δένδρα τοποθετούνται σε κλειστούς χώρους.
Ανάλογο πρόβλημα, αν και σε μικρότερη κλίμακα, υπάρχει με τα ψεύτικα δένδρα, τα οποία μπορεί να γεμίσουν με σκόνη και μύκητες στις αποθήκες όπου είθισται να τα αποθηκεύουμε.
Οι μελέτες
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις μικρούς και μεγάλους πάσχοντες από αναπνευστικές αλλεργίες παρουσιάζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους τις δύο εβδομάδες πριν και μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2011 στην επιθεώρηση «Annals of Allergy, Asthma & Immunology».
Αιτία γι’ αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν τα 53 διαφορετικά είδη μυκήτων που εντοπίστηκαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα 23 οικογενειών, τα οποία σε ποσοστό 70% ήταν από τα είδη που προκαλούν κρίσεις άσθματος, φτάρνισμα και συνάχι.
Εφέτος τον Ιούνιο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The National High School Journal of Science» νέα έρευνα, στην οποία εξετάστηκε η ποιότητα του αέρα σε 90 σπίτια του Νιου Τζέρσι πριν και μετά την τοποθέτηση αληθινού ή ψεύτικου χριστουγεννιάτικου δένδρου τον Δεκέμβριο του 2014.
Οπως έδειξε η μελέτη, ο αριθμός των μυκήτων στον αέρα των σπιτιών διπλασιάστηκε όταν τοποθετήθηκε αληθινό δένδρο, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 60% όταν τοποθετήθηκε ψεύτικο, αλλά έμεινε σχεδόν αναλλοίωτος σε όσα σπίτια δεν στολίστηκε δένδρο.
Επιπλέον, το 42% των ανθρώπων που κατοικούσαν σε αυτά τα σπίτια και έπασχαν από υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα όπως οι αλλεργίες, παρουσίασαν αύξηση των συμπτωμάτων τους από τη στιγμή που τοποθετήθηκε το αληθινό δένδρο.
Το αντίστοιχο ποσοστό στους ενοίκους σπιτιών με ψεύτικο δένδρο ήταν 13%.
Αλλεργικό άσθμα
«Από τη δεκαετία του ‘30 υπήρχαν επιστημονικές ενδείξεις ότι το χριστουγεννιάτικο δένδρο μπορεί να προκαλεί αλλεργίες και ιδίως κρίσεις αλλεργικού άσθματος, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2011 για να μάθουμε ότι η αιτία δεν ήταν η γύρη των ελάτων ή τα ζιζανιοκτόνα με τα οποία ψεκάζονται αλλά οι μύκητες πάνω τους» σχολίασε ο βρετανός αλλεργιολόγος δρ Αντριαν Μόρις, από την Allergy Clinic του Σάρεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες.
«Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μύκητες που φαίνεται πως ευθύνονται για το πρόβλημα είναι εκείνοι ακριβώς που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, δηλαδή ο ασπέργιλλος, το κλαδοσπόριο, η αλτερνάρια και ο μύκητας penicillium. Ειδικά το κλαδοσπόριο είναι συχνή αιτία κρίσης στους πάσχοντες από αλλεργικό άσθμα».
Τι μπορείτε να κάνετε; Να τινάζετε καλά το δέντρο πριν το βάλετε στο σπίτι σας, να ανοίγετε τα κλαδιά του και να τοποθετείτε τα λαμπάκια εκτός σπιτιού, και βεβαίως να το τοποθετήσετε όσο το δυνατόν αργότερα – και κατά προτίμηση να ζητήσετε από κάποιο άλλο να το κάνει, συνιστούν οι ειδικοί.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Τα Νέα