akoii
Εκτύπωση άρθρου

Οι διάσημοι τραγουδιστές και μουσικοί δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε ηλικία 27 ετών, αλλά γενικώς κινδυνεύουν από τα 20 έως τα 40 τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το γεγονός ότι πλήθος διασήμων μουσικών – μεταξύ των οποίων η Έιμι Γουάινχαουζ, ο Τζιμ Μόρισον, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Κουρτ Κομπέιν και τόσοι άλλοι – πέθαναν στα 27 τους χρόνια, κάνει την συγκεκριμένη ηλικία να μοιάζει εξαιρετικά άτυχη για τα ξεχωριστά ταλέντα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Εντούτοις, η νέα μελέτη που εξέτασε την θεωρία για το επονομαζόμενο «Κλαμπ των 27», κατέληξε στο συμπέρασμα πως όλες οι νεαρές ηλικίες είναι εξίσου επικίνδυνες γι’ αυτούς – πιθανώς λόγω του τρόπου ζωής τους που συνήθως χαρακτηρίζεται από ναρκωτικά και υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη βασίσθηκε στην σύγκριση της θνησιμότητας 1.046 διάσημων μουσικών με αυτήν του γενικού πληθυσμού της Βρετανίας.

Οι μουσικοί είτε έκαναν σόλο καριέρα είτε ήσαν μέλη σε συγκροτήματα και είχαν τουλάχιστον ένα άλμπουμ στην κορυφή των μουσικών τσαρτ την περίοδο 1956-2007. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αστέρες της rock, του rock’n’roll, του heavy metal και του death metal.

Στη διάρκεια αυτών των ετών, 71 από τους μουσικούς (το 7%) πέθαναν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον στατιστικό δρα Άντριαν Μπάρνετ, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προσδιορίσουν τη σημασία της ηλικίας των 27 ετών.

Διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος θανάτου ακριβώς στα 27 χρόνια, αλλά γενικώς από τα 20 έως και τα 40 τους! Στην πραγματικότητα, οι μουσικοί είχαν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε αυτή την ηλικία, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για «μαζικούς» θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών, αλλά κυρίως την δεκαετία του ’70 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.

Παραδόξως, δεν καταγράφηκαν θάνατοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έως το τέλος της.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι σε αυτό πιθανώς έπαιξε ρόλο η βελτίωση στις θεραπείες για την υπερβολική δόση ηρωίνης. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι η μετάβαση της παγκόσμιας μουσικής σκηνής από το «σκληρό» rock του ’70 στην πολύ πιο ήπια, «βασίλισσα» της δεκαετίας του ’80: την pop.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το «κλαμπ των 27» ουσιαστικά είναι μύθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν κινδυνεύουν οι αστέρες της μουσικής να πεθάνουν πρόωρα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι μουσικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου στα 20 και στα 30 τους», σημειώνουν στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ).

«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να τύχουν διεθνούς ενδιαφέροντος, διότι οι μουσικοί συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής των πληθυσμών και συνεπώς έχει τεράστια αξία να παραμείνουν ζωντανοί (και στη σκηνή) για όσο το δυνατόν περισσότερο».Επιμέλεια:

Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

 

Copy link
Powered by Social Snap