thelo mono mama
Εκτύπωση άρθρου

Γονείς σε  δράση

Οκτώβριος 2011 -Τεύχος 10

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

 

Τα μικρά παιδιά, συνήθως, δείχνουν την προτίμησή τους σε έναν γονιό. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό;

Γιατί τα παιδιά έχουν προτιμήσεις προς τον έναν ή τον άλλο γονιό; Τα αγόρια αναπτύσσουν στην παιδική τους ηλικία από τα 2,5-3 χρόνια έως τα 5-6 μια ιδιαίτερη έλξη, προτίμηση και αγάπη προς τη μητέρα και νιώθουν αντιπάθεια και ενοχή για τον πατέρα. Αντίστοιχα τα κορίτσια αισθάνονται έλξη και αδυναμία προς τον πατέρα τους και αντίθετα, προς τη μητέρα τους μίσος, ζήλια και ενοχή. Είναι μία φυσιολογική φάση, όπου εκτός από τη συναισθηματική και νοητική τους εξέλιξη, η σεξουαλική τους αναζήτηση με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους κάνει την εμφάνισή της. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όλα τα παιδιά έχουν προτιμήσεις, όμως μερικά τις δείχνουν πιο έντονα. Από την άλλη και αρκετοί γονείς συνδέονται υπερβολικά συνήθως με το παιδί του αντίθετου φύλου, προσπαθώντας να εισπράξουν από εκείνο την αποδοχή, παραγκωνίζοντας πολλές φορές και τον σύντροφό τους. Κάτι τέτοιο συχνά είναι ένδειξη ότι το ζευγάρι αντιμετωπίζει πρόβλημα, ότι η σχέση αυτή δεν καλύπτει ψυχικά ή και νοητικά τον έναν ή και τους δύο. Οπότε η στενή επαφή με το παιδί λειτουργεί αντισταθμιστικά στο συναισθηματικό κενό του γονέα.

Παράγοντες…προτίμησης!

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση του παιδιού με τον κάθε γονιό.

_ Ηλικία: Μέχρι την ηλικία των 3 τα παιδιά τείνουν να δένονται με αυτόν που τα φροντίζει. Μεταξύ 3 και 5 αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα παιχνίδια των ρόλων και τείνουν να δένονται με το γονιό του ίδιου φύλου.

_Χρόνος, ο ύπουλος εχθρός! Ο γονιός που βλέπει λιγότερο το παιδί του από εκείνον που το βλέπει όλη μέρα εξάπτει το ενδιαφέρον του παιδιού. Αλλά το να είστε απλώς μια συνεχής παρουσία για το παιδί δεν είναι το ίδιο με το να συμμετέχετε στα παιχνίδια του. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι που κάνει τη διαφορά!

_ Ο καλός και ο κακός! Αν ο μπαμπάς είναι αυτός που φτιάχνει τρενάκια και δωροδοκεί τα παιδιά με παγωτό, ενώ η μαμά τα κυνηγάει για να φάνε τα λαχανικά τους ή να κάνουν μπάνιο, τότε η προτίμηση είναι σαφής!

_ «Στα δύσκολα σε θέλω»! Όταν είναι κουρασμένα, άρρωστα ή χρειάζονται ασφάλεια και επιβεβαίωση, τα
παιδιά είναι φυσικό να στρέφονται προς το γονιό που συνήθως τα φροντίζει, που είθισται να είναι η μαμά.

_ «Με ποιανού το μέρος είσαι;» Όταν οι γονείς τσακώνονται, τα παιδιά πολλές φορές αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν το μέρος ενός από τους δύο, ειδικά αν οι γονείς προσπαθούν να τα εμπλέξουν στους καβγάδες!

_«Δεν με προσέχεις!» Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το παιδί σας δείχνει επίτηδες την προτίμησή του στον/στη
σύζυγό σας για να τραβήξει την προσοχή σας; Ειδικά αν ο «ριγμένος» γονιός αντιδράσει, το παιδί μπορεί να δείξει με πιο έντονο τρόπο την προτίμησή του προς τον άλλον. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ίσως είναι ενδεικτική άλλων προβλημάτων τα οποία συνήθως… υποβόσκουν.

Αγάπη δίχως όρους

Το βασικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι η αγάπη δεν είναι διαγωνισμός. Μπορούμε να αγαπάμε τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους
και για διαφορετικούς λόγους, αλλά η αγάπη των γονιών είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων. Βοηθήστε, λοιπόν, κι εσείς το παιδί σας ν’ αναπτύξει τα εν λόγω τα συναισθήματα, δείχνοντας ενθουσιασμό για κάθε έκφραση τρυφερότητας που σας δείχνει.

Αντιμετωπίζοντας την απόρριψη

Αν είστε ο γονιός που «απορρίπτει» το παιδί, πρώτα απ’ όλα μην το πάρετε προσωπικά. Δεν μπορείτε να καταλογίσετε δόλο στο παιδί σας, γιατί δεν έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο. Μη σας απομακρύνει η συμπεριφορά του. Αντίθετα, δείξτε του ότι η αγάπη είναι ανευ όρων και εφαρμόστε το χρυσό κανόνα της υπομονής κι επιμονής. Ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε με το παιδί σας είναι να περνάτε χρόνο μαζί του. Αν, από την άλλη, είστε ο γονιός που ευνοείται, ενθαρρύνετε το παιδί σας να βελτιώσει τη σχέση του με τον σύντροφό σας. Μοιραστείτε δραστηριότητες ως οικογένεια και δείξτε του ότι υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους, που μπορεί να κατανεμηθεί ισόποσα. Και κυρίως μην παρεμβένετε στον τρόπο που επιβάλλει την τάξη ή δένεται ο σύντροφός σας με το παιδί.

Ο επιμένων νικά!

Συζητήστε με τον σύντροφό σας για το στιλ που έχει ο καθένας σας και συμφωνήστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, που όμως πρέπει να τηρείτε και οι δύο. Είναι σημαντικό μπροστά στο παιδί ο ένας να υποστηρίζει τον άλλον και να έχετε ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν έχει ελπίδες να «ρίξει» τον έναν από τους δύο. Επίσης, ξαναμοιράστε την «τράπουλα των καθηκόντων» του σπιτιού. Αν ο ένας από τους  δύο είναι πάντα ο «κακός», αλλάξτε για λίγο ρόλους, για να διατηρείτε τις ισορροπίες στα μάτια του παιδιού.

Copy link
Powered by Social Snap