Εκτύπωση άρθρου

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν λιγότερη τετ α τετ επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Κοινότητας. Επιπλέον, στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι ακόμα και η τακτική επαφή τους μέσω τηλεφώνου ή e-mail δεν αναστέλλει αυτή την πιθανότητα.

“Ανακαλύψαμε πώς όλες οι μορφές κοινωνικοποίησης δεν είναι ισοδύναμες” λέει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. AlanTeo, βοηθός καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον για την Υγεία και την Επιστήμη. “Τα τηλεφωνήματα και η ηλεκτρονική επικοινωνία δεν αντισταθμίζουν την άμεση αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους”.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν σε 11.065 ενήλικες άνω των 50 ετών, οι οποίοι τέθηκαν υπό μελέτη για μια 6ετία. Οι ειδικοί εξέτασαν τους τρόπους επικοινωνίας τους με την οικογένεια και τους φίλους τους σε αυτό το διάστημα και επανήλθαν μετά από δύο χρόνια για να εκτιμήσουν αν και κατά πόσο παρουσίασαν σημάδια κατάθλιψης

Όπως φάνηκε, τα άτομα που είχαν λιγότερη άμεση επαφή με τους δικούς τους είχαν σχεδόν διπλάσια καταθλιπτικά “κρούσματα” καθώς οι συμμετεχόντες με διαπροσωπικές επαφές τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου σε ποσοστό 6,5% ενώ τα άτομα που έβλεπαν τους δικούς τους μία φορά σε κάποιους μήνες ή και λιγότερο παρουσίασαν κατάθλιψη σε ποσοστό 11,5% ακόμα και αν τους μιλούσαν στο τηλέφωνο κ.λπ.

Μάλιστα τα ευρήματα αυτά φάνηκαν να μην επηρεάζονται από άλλους πιθανούς παράγοντες όπως το πόσο κοντά στον περίγυρό τους ζούσαν οι συμμετέχοντες, αν προϋπήρχαν συμπτώματα κατάθλιψης, την κατάσταση της υγείας τους κ.λπ.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης ποιες ομάδες ευνοούνται περισσότερο από την άμεση επικοινωνία και ανακάλυψαν ότι αυτοί που φάνηκε να ωφελούνται ακόμα περισσότερο είναι όσοι έχουν περάσει την ηλικία των 70.

Πηγή: Journal of American Geriatrics Society

https://www.medicalnewstoday.com/articles/300521.php

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap