krish xartsiliki
Εκτύπωση άρθρου

Εφημερίδα Ελεύθερος τύπος

15 Οκτωβρίου 2011

Από την Ελένη Βέργου

Δοκιμασία για μεγάλους με «θύματα» και μικρούς

Τα αλλεπάλληλα χαράτσια της κυβέρνησης έχουν κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ελληνικών οικογενειών που πλέον ασφυκτιούν  υπό το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων και χρειάζεται να περικόψουν ακόμα και τις δαπάνες των παιδιών . «Από τον Σεπτέμβριο οι Έλληνες γονείς έχουν τεράστια ανησυχία . Προσπαθούν να  διασφαλίσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους και δεν ξέρουν εάν θα καταφέρουν να τα βοηθήσουν στο μέλλον. Κάποιοι χρειάστηκε να γυρίσουν τα παιδιά τους πίσω από σπουδές, άλλοι να τα σταματήσουν από τις ξένες γλώσσες», λέει στον «Ε.Τ. η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος  και συγγραφέας. Πως μπορούν οι γονείς να μειώσουν τα έξοδα των παιδιών τους χωρίς εκείνα να στερηθούν ιδιαίτερα; 


Έξυπνα «ψαλιδίσματα»…

Οι περικοπές σε είδη ρουχισμού  και παπούτσια είναι οι πρώτες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Αρχικά, οι αγορές ρούχων πρέπει να γίνονται σε περίοδο εκπτώσεων και όχι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές για να αγοράσουν όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά μέσα στη χρονιά. Σε περίπτωση που χρειαστούν και άλλα  πράγματα μέσα στη χρονιά, οι ενήλικες μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές μέσω διαδικτύου, που είναι πολύ πιο οικονομικές. Μια άλλη οικονομική λύση είναι και η τροποποίηση παλιότερων ενδυμάτων, που ανήκαν σε μεγαλύτερα αδέλφια ή ξαδέρφια. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης  των παιδικών εξόδων. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν μια εξωσχολική δραστηριότητα και όχι τρεις. Επίσης, να παίρνουν δώρα σε γιορτές ή γενέθλια και όχι κάθε εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν και τη λογική εξοικονόμησης χρήματος. Δεν χρειάζεται να στερήσουμε από τα παιδιά απλώς να αλλάξουμε τον τρόπο διασκέδασης», λέει η κ. Καππάτου.
Αντικατάσταση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του παιδιού με αντίστοιχες που παρέχονται δωρεάν ή με χαμηλό κόστος από τους δήμους.
Διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μικρών τμημάτων για αγγλικά ή άλλες ξένες γλώσσες με παιδιά της γειτονιάς.
Γονείς από μια γειτονιά ή πολυκατοικία μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να προσέχουν εναλλάξ τα παιδιά τις απογευματινές ώρες. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να προσλάβουν από κοινού μια μπέιμπι σίτερ και να μοιραστούν τα έξοδα.
Το κολατσιό από το σπίτι μπορεί επίσης να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για το μηνιαίο οικογενειακό προυπολογισμό. Αναζήτηση διαφορετικών ειδών διασκέδασης, όπως για παράδειγμα παιδική χαρά και όχι παιδότοπος ή βόλτες ή πικ νικ στη φύση.
Το μεγαλύτερο έξοδο των εφήβων είναι συνήθως τα ενισχυτικά μαθήματα. Σε περίπτωση που το παιδί κάνει ιδιαίτερα, οι γονείς μπορούν  να εξετάσουν την πιθανότητα να εγγραφεί σε κάποιο φροντιστήριο.

Μην κρύβετε το πρόβλημα από τα παιδιά

Η οικονομική κατάσταση είναι κάτι που οι γονείς δεν μπορούν να κρύψουν. Ήδη έχουν βιώσει τις πρώτες μειώσεις. Τα παιδιά διαβάζουν στα μάτια μας αυτά που αισθανόμαστε και πιθανώς να δημιουργήσουν σενάρια που μπορεί να απέχουν από την πραγματικότητα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί ακόμα και να υποθέσουν ότι είναι εκείνα υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση”, εξηγεί η κ. Καππάτου. Την ίδια ώρα, η ειδικός αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να διαβεβαιώσουν τα παιδιά τους ότι είναι δίπλα τους  και θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για αυτά. “Όταν υπάρχει ένας άνεργος γονιός στην οικογένεια, τότε στην ατμόσφαιρα πλανώνται η απελπισία και η απόγνωση, που αποκλείεται να μην πέσει στην αντίληψη των παιδιών. Για αυτό το λόγο ο γονιός πρέπει να δίνει αισιόδοξα μηνύματα  και να δείχνει ότι δεν θα το βάλει κάτω.

 

Copy link
Powered by Social Snap