efiboi 200x100
Εκτύπωση άρθρου

Άνιση μάχη με τα ανορεξικά σώματα των μοντέλων δίνουν οι έφηβοι στην χώρα μας – και κυρίως τα έφηβα κορίτσια.

Δυσαρεστημένα από το παρουσιαστικό τους, αναγκάζουν τον οργανισμό τους σε νηστεία, παρόλο που σύμφωνα με νέα μελέτη τρία στα πέντε κορίτσια που κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους έχουν στην πραγματικότητα φυσιολογικό ή αδύνατο σώμα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ένας στους τέσσερις εφήβους θεωρεί το σώμα του παχύ – κυρίως τα κορίτσια και οι 15χρονοι μαθητές.

Όπως όμως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, καταπονούν τον οργανισμό τους ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες, έχοντας στρεβλή εικόνα για τον εαυτό τους. Ένας στους έξι εφήβους κάνει δίαιτα, ενώ το 25% των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου ναι μεν υποκύπτει σε σάντουιτς και σε γλυκά ωστόσο θεωρεί ότι θα έπρεπε να αδυνατίσει.

Κι όπως είναι αναμενόμενο, ο «τρόμος» της δίαιτας στοιχειώνει κυρίως τα κορίτσια: το 22,2% των κοριτσιών ακολουθεί αυστηρή διατροφή. Η αντίφαση ωστόσο είναι ότι τρία στα πέντε κορίτσια που αντικρίζουν στο καθρέφτη τους μία κοπέλα με καμπύλες και παραπανίσια κιλά, έχουν φυσιολογικό ή κάτω του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα αγόρια πάλι φαίνεται ότι είναι πιο επιεικείς με τον εαυτό τους, ακόμη κι αν η ζυγαριά τους δείχνει παραπανίσια κιλά: το 17,2% των αγοριών που θεωρούν το σώμα τους αδύνατο ή κανονικό, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Γενικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πανελλήνιας μελέτης τουΕΠΙΨΥ, ένας στους πέντε εφήβους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ένας στους τέσσερις έχει βάρος μικρότερο του ενδεδειγμένου.

Άγχος και στην εφηβεία

Πόνος στο στομάχι και στη μέση, πονοκέφαλος, ακεφιά, δυσθυμία, νευρικότητα, δυσκολία στον ύπνο, ζαλάδα: αυτά είναι μόνον μερικά από τα συμπτώματα του στρες που ταλαιπωρούν τους εφήβους.

Δύο στα τρία κορίτσια και ένα στα δύο αγόρια αναφέρουν ότι τους τελευταίους έξι μήνες παρουσίασαν κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή του άγχους, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, είναι η πίεση που βιώνουν εξ’ αιτίας των σχολικών υποχρεώσεων τους αλλά και η αρνητική εικόνα που έχουν για την εξωτερική τους εμφάνιση. Και από ό,τι φαίνεται τα κορίτσια για μία ακόμη φορά είναι πιο «ευάλωτα» στο άγχος εξ αιτίας των πιεστικών καταστάσεων που σχετίζονται με την σχολική εμπειρία.

Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούν οι έφηβοι την ηρεμία τους στα φάρμακα: 3 στους πέντε εφήβους καταφεύγουν στο φαρμακείο του σπιτιού για να καταπραΰνουν τον πόνο που αισθάνονται στο στομάχι τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως, ότι οι έφηβοι σε ποσοστό 5,3% αναζητούν φάρμακα που θα… σβήσουν την νευρικότητα που νιώθουν και σε ποσοστό 3,2% ψάχνουν κάποιο χάπι που θα τους βοηθήσει στον ύπνο.

Θετικό ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα καταναλώνουν λιγότερα φάρμακα σε σχέση με το 1998.

Σεξουαλική υγεία

Από νωρίς ξεκινούν τα Ελληνόπουλα την ερωτική τους ζωή: το 28,6% των 15χρονων αναφέρουν ότι είχαν μία τουλάχιστον ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Και παρά τις ενημερωτικές καμπάνιες για το AIDS και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ένας στους πέντε δεν έλαβε καμία προφύλαξη!

Οι επιστήμονες έκαναν ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας να ανακαλύψουν το προφίλ των εφήβων που έχουν νωρίτερα την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία.

Αυτό που προέκυψε είναι οι 15χρονο έφηβοι που τις τελευταίες τριάντα ημέρες έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον τρεις φορές, καπνίζουν και έχουν κάνει χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στην ζωή τους, έχουν ήδη στην ηλικία των 15 ετών ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά από εκείνους που δεν κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Μάλιστα  όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το εύρημα αυτό ισχύει και για τα αγόρια και για τα κορίτσια.

Ιδιαίτερο ρόλο όμως παίζει και η οικογένεια στην σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει σημαντική σχέση της χρήση προφυλακτικού στα αγόρια που θεωρούν εύκολη την επικοινωνία με τον πατέρα τους (84,7%), σε σύγκριση με εκείνα που έχουν «τυπικές» σχέσεις με τους γονείς τους. (76,6%).

Σημειώνεται ότι η μελέτη εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School – Aged Children (HBSC), στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap