afrikaniki dimokratia
Εκτύπωση άρθρου

Έκκληση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για βοήθεια

Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στο έλεος ενός μακρόχρονου ιατρικού επείγοντος. Τέσσερις μελέτες που πραγματοποίησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) τους τελευταίους 18 μήνες με θέμα τη θνησιμότητα αποκαλύπτουν γενικά ποσοστά που σε κάποιες περιοχές ξεπερνούν κατά τρεις φορές το όριο μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου, παρόλο που οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας δεν πλήττονται από συγκρούσεις ή μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων.

Σε μια νέα έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», με τίτλο «Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: Η χώρα της Σιωπηρής Κρίσης», η οργάνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ιατρική βοήθεια που παρέχεται σήμερα δεν μπορεί να καλύψει την κλίμακα των ιατρικών αναγκών. Η έκθεση υποδεικνύει την ανάγκη να εμπλακούν περισσότεροι φορείς, αναπτύσσοντας ευρύτερες ιατρικές επιχειρήσεις που να καλύπτουν περισσότερο πληθυσμό.

Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία έχει το δεύτερο χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, τα 48 χρόνια, και το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από λοιμώξεις και παρασιτικές ασθένειες. Τα ποσοστά θνησιμότητας που καταγράφονται στη χώρα είναι κυρίως αποτέλεσμα εποχικών επιδημιών, περιόδων οικονομικής ύφεσης, συγκρούσεων, εκτοπισμών και ενός ανεπαρκούς συστήματος υγείας.

«Πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που σπαράσσεται από μακρόχρονη πολιτική και στρατιωτική αστάθεια, τεράστια οργανωτικά προβλήματα και έλλειψη ασφάλειας στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και δείχνουν, σε μεγάλο βαθμό, τα αίτια των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών θνησιμότητας», τονίζει ο Ολίβιερ Ουμπρι, επικεφαλής αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. «Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούλιο, στην πόλη Καρνό, το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας στον προσφυγικό καταυλισμό Νταντάμπ της Κένυας, που φιλοξενεί Σομαλούς πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εντούτοις, η κρίση στο Καρνότ ήταν άγνωστη».

Ωστόσο, η έκθεση υποστηρίζει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Η κυβέρνηση έχει αποκλιμακώσει τις επενδύσεις της στον τομέα της υγείας, όπως και οι διεθνείς δωρητές, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποτύχει να μειώσει τη σοβαρή αυτή ιατρική κρίση. Παρά την τεράστια ανάγκη, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς δωρητές δείχνουν να εγκαταλείπουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούν όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας, να επεκτείνουν τη ιατρική βοήθεια προς τον πληθυσμό της χώρας. Αν παλιά μοντέλα παροχής βοήθειας δεν έχουν λειτουργήσει, πρέπει αντικατασταθούν από νέα.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εργάζονται στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία από το 1997. Στα τέλη του 2010 είχαν 1.243 μέλη προσωπικού στη χώρα. Οι αποστολές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν εννέα νοσοκομεία και 36 κέντρα υγείας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι ομάδες της οργάνωσης εργάζονται σε εγκαταστάσεις του Υπουργείου Υγείας καλλιεργώντας όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία. Το 2010, 582,253 άτομα εξετάστηκαν σε εξωτερικά ιατρεία και 24,185 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap