kataulici ef
Εκτύπωση άρθρου


Οι εργαζόμενοι που περνάνε υπερβολικά πολλές ώρες στα γραφεία τους διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δουλεύουν οκτάωρο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εργάζονται επί περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα ή από 55 ώρες την εβδομάδα – με μεγαλύτερη επιρρέπεια σε αυτήν να εκδηλώνουν οι γυναίκες, οι νεώτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν χαμηλό μισθό.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι από τη Βρετανία, με διάφορες δουλειές, μισθούς και ωράριο εργασίας, και ηλικία από 35 έως 55 ετών.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί έξι χρόνια, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε «ισχυρή συσχέτιση» ανάμεσα στην υπερωριακή απασχόληση και την κατάθλιψη – εύρημα που ίσχυε ακόμα και όταν έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η οικογενειακή κατάσταση και το εργασιακό στρες.

Απ’ όσους συμμετείχαν στην μελέτη – η οποία ονομάζεται WhitehallIIκαι είναι μία από τις λεπτομερέστερες μελέτες στην Βρετανία για την απασχόληση και την υγεία – το 3,1% (66 εθελοντές) είχαν πάθει ένα «μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο» στη διάρκειά της, ενώ πολλοί άλλοι είχαν ηπιότερη κατάθλιψη.

Όσοι εργάζονταν 11 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στο 3,1% της μείζονος (σοβαρής) κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν επτά ή οκτώ ώρες.

Μολονότι πολλοί απ’ όσους δήλωσαν πως δούλευαν υπερωριακά σε καθημερινή βάση ήταν άντρες σε υψηλές θέσεις, με μεγάλες αμοιβές και πολλές υποχρεώσεις, τα επίπεδα της κατάθλιψης ανάμεσά τους ήταν σχετικά χαμηλά.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι αφ’ ενός πληρώνονται καλά οπότε αισθάνονται ότι ο κόπος τους έχει (και) πρακτικό αποτέλεσμα, αφ’ ετέρου έχουν υψηλότερα επίπεδα «επαγγελματικής στήριξης», δηλαδή υφιστάμενους που αναλαμβάνουν δουλειές γι’ αυτούς – κάτι, που κατά κανόνα δεν έχουν οι εργαζόμενοι σε χαμηλότερες θέσεις και με χαμηλότερους μισθούς.

Ωστόσο, οι γυναίκες σε εξίσου σημαντικές θέσεις, είχαν αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης – εύρημα που αποδόθηκε στο ότι συνήθως μία γυναίκα δεν έχει μόνο τη δουλειά της, αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις στο σπίτι.

Υψηλά επίπεδα κατάθλιψης είχαν επίσης οι μικρότερης ηλικίας εθελοντές (δηλαδή 35 έως 40 ετών), ίσως διότι σε αυτές τις ηλικίες πρόσθετο βάρος αποτελεί η προσπάθεια να διαπρέψει κανείς στην καριέρα του.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap