Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια
Περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης
Σε περιόδους έλλειψης τροφίμων οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι παρά αγόρι, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που βασίστηκε σε δημογραφική ανάλυση του μεγάλου λιμού που είχε ενσκήψει στην μαοϊκή Κίνα κατά την περίοδο 1959-61 και είχε προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Δρ Σίγκε Σονγκ του Κολεγίου Κουίνς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσε τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B, σύμφωνα με το Nature και το Science, ανακάλυψε ότι, κατά την περίοδο της κινεζικής σιτοδείας η αναλογία αγοριών/κοριτσιών μεταβλήθηκε εις βάρος των πρώτων.
Δεν είναι σαφές γιατί και μέσα από ποιο μηχανισμό συνέβη αυτή η μεταβολή, αλλά, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αγόρια θεωρούνται μεγαλύτερο ρίσκο από γενετική πλευρά, επειδή οι υποσιτιζόμενοι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερους απογόνους σε σχέση με τις υποσιτιζόμενες γυναίκες. Γι’ αυτό, με κάποιο τρόπο, δεν ευνοούνται να γεννηθούν αρσενικά, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.
«Σε καλές εποχές ευνοείται η ‘επένδυση’ σε αγόρια, σε κακές η ‘επένδυση’ σε κορίτσια», εξηγεί ο Δρ Σονγκ.
Παρόμοιες μεταβολές στην αναλογία αρσενικών/θηλυκών έχουν παρατηρηθεί και σε θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, π.χ. τα αρσενικά ευνοούνται όταν βρέχει πολύ και η τροφή είναι άφθονη σε μία περιοχή.
Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, όμως τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τη γέννα.
Η νέα έρευνα εστίασε σε μία σημαντική περίοδο της κινεζικής ιστορίας, όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιχείρησε να βιομηχανοποιήσει και να κολλεκτιβοποιήσει με απότομο και βίαιο τρόπο την αχανή αγροτική χώρα, με συνέπεια να αποδιαρθρωθεί ο γεωργικός τομέας και να προκληθεί λιμός. Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν ένα μαζικό «πείραμα» του τι μπορεί να συμβεί σε ένα πληθυσμό, όταν ξαφνικά υποφέρει από πείνα.
Όπως έδειξε η μελέτη των στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 300.000 γυναίκες, υποχώρησαν μεν οι γεννήσεις και των δύο φύλων, όμως σταδιακά γεννιόνταν όλο και λιγότερα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Ενώ το 1960 γεννιόνταν κατά μέσο όρο περίπου 109 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, το 1963 η αναλογία ήταν πια περίπου 104 προς 100. Όταν μετά το 1963, η τροφοδοσία του πληθυσμού βαθμιαία αποκαταστάθηκε, εξίσου σταδιακά αυξήθηκε και πάλι η αναλογία αγοριών/κοριτσιών, φθάνοντας το 1965 σε 107,6 αγόρια ανά 100 κορίτσια.
Είναι συνεπώς φανερό ότι υπάρχει άμεση μεταβολή της αναλογίας αγοριών/κοριτσιών στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής.
Παραμένει πάντως μυστήριο ποιος ακριβώς βιολογικός παράγοντας καθοδηγεί αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο γρήγορα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, στις δύσκολες συνθήκες, λιγότερα σπερματοζωάρια που φέρουν το χρωμόσωμα Υ, καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Εναλλακτικά, μπορεί τα αρσενικά έμβρυα να είναι πιθανότερο να αποβληθούν στη διάρκεια μιας περιόδου πείνας.
health.in.gr, ΑΠΕ