Δημιουργούν νοητικές εικόνες της εμφάνισής του και αναγνωρίζουν τη φωνή του
Το εντυπωσιακό δέσιμο ανθρώπου-αλόγου, «ξυπνά» τις αισθήσεις του ζώου
Τη φωνή γνώριμων ατόμων αναγνωρίζουν τα άλογα ανακαλώντας παράλληλα την εικόνα της όψης τους, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.
Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ παίζοντας ηχογραφήσεις φωνών από ένα κρυμμένο ηχείο, τα εντυπωσιακά ζώα έτειναν να πλησιάζουν το ηχείο όταν από αυτό ακουγόταν η φωνή του ιδιοκτήτη τους.
Προηγούμενες μελέτες των ίδιων ειδικών, είχαν δείξει ότι τα άλογα αναγνωρίζουν μέλη του κοπαδιού τους μέσω της φωνής τους. Τα τελευταία ευρήματα όμως τώρα μαρτυρούν ότι το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση αναγνώρισης ανθρώπων.
Οι άνθρωποι, στο άκουσμα μιας γνώριμης φωνής ανακαλούμε τη νοητική εικόνα του ομιλητή, συνδέοντας έτσι ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία λοιπόν, βασίζεται στην διαισθητηριακή μας αντίληψη – μια διαδικασία η οποία απαιτεί την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ή περισσότερων αισθήσεων. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτό αποτελούσε αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
Όπως φάνηκε όμως μέσα από τη νέα βρετανική μελέτη η συγκεκριμένη αντίληψη αποτελεί χαρακτηριστικό και των αλόγων.
«Αισθητηριακή» αναγνώριση
Στο πρώτο πείραμα με ηχείο παρακολουθήθηκαν 32 άλογα. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ζώα γυρνούσαν ταχύτερα και κοίταζαν για περισσότερη ώρα προς το μέρος του κρυμμένου ηχείου, όταν η φωνή που ακουγόταν από αυτό ανήκε στον ιδιοκτήτη τους, συγκριτικά με όταν ακουγόταν η φωνή κάποιου αγνώστου.
«Τα άλογα φάνηκε να συνδυάζουν τη γνώριμη φωνή που άκουγαν με την εικόνα ενός γνώριμου σε αυτά ατόμου, κάτι που δεν συνέβαινε στην περίπτωση του αγνώστου ατόμου» εξηγεί η ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμπεριφορά των ζώων δρ Λίαν Προυπς.
«Η αντιστοίχιση φωνής-εικόνας του ιδιοκτήτη φάνηκε να πραγματοποιείται άμεσα, συνδέοντας έτσι το ακουστικό με το οπτικό ερέθισμα» προσθέτει η ειδικός.
Στο δεύτερο πείραμα οι ειδικοί παρακολούθησαν 40 άλογα. Από αυτό φάνηκε ότι τα αγέρωχα ζώα ήταν ικανά να συνδυάζουν μια συγκεκριμένη φωνή με ένα συγκεκριμένο γνώριμό τους άτομο.
«Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότι η όψη ενός γνώριμου ατόμου, ενεργοποιούσε μνήμες που βασίζονταν στη διαισθητηριακή αντίληψη και αφορούσαν το συγκεκριμένο άτομο. Κάτι τέτοιο επέτρεπε στα άλογα να συνδέουν την εμφάνιση του ατόμου αυτού με τη φωνή του» αναφέρει η δρ Προυπς.
Όπως συμπεραίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα άλογα χρησιμοποιούν τη φυσική αυτή στρατηγική αναγνώρισης, προκειμένου να ξεχωρίζουν τα άτομα που συναντούν στην καθημερινότητά τους.
Ειρήνη Βενιού
To Bήμα