Οι ειδικοί που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μετατρέπεται σε ψυχοσωματικές διεργασίες επισημαίνουν ότι, όταν ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνονται χημικές ουσίες και ορμόνες (π.χ. νοραδρεναλίνη, αδρεναλίνη), οι οποίες σε αυξημένες ποσότητες επιδεινώνουν τη λειτουργία των οργάνων, με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων. Το πρόβλημα, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς οι παθήσεις αυτές προκαλούν επιπλέον άγχος στον ασθενή, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Ενώ η αρχική οδός της εκδήλωσης των νόσων είναι ψυχοσωματική (άγχος), στη συνέχεια εκδηλώνεται άγχος που είναι σωματοψυχικό, επεσήμανε ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ., Απόστολος Ιακωβίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 1ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρόνιο στρες επιβαρύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και έτσι ο οργανισμός μένει εκτεθειμένος στην επίδραση ιών αλλά και των γονιδιακών διαταραχών.
«Ο ρόλος του στρες είναι καθοριστικός στη γένεση του καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι το χρόνιο στρες έχει δυσμενή επίδραση στην εξέλιξη του γυναικολογικού καρκίνου» πρόσθεσε ο κ. Ιακωβίδης.
Η σύγχρονη τάση στη θεραπεία όλων των παθήσεων είναι η ολιστική προσέγγιση, δηλαδή η αντιμετώπιση του ασθενούς όχι μόνο από τον ειδικό γιατρό αλλά και από ψυχίατρο και ψυχολόγο. «Στο μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και την ψυχική πλευρά των αρρώστων» τόνισε ο κ. Ιακωβίδης.
zougla. gr