Εκτύπωση άρθρου

Εφημερίδα Καθημερινή – Σάββατο 29 Μαίου 2010

Μικροί «βασανιστές»  on line

της Λίνας Γιάνναρου

«Βασανίστε τον κακομοίρη όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να τον αφήσετε να σας πεθάνει. Κόψτε, χτυπήστε, μαχαιρώστε». Όλα τα έχουν «δει» -κατά την προσφιλή έκφραση των παιδιών τους –οι σημερινοί γονείς, αλλά ότι θα ερχόταν η μέρα που θα διάβαζαν τα παραπάνω στις οδηγίες ενός «παιχνιδιού», ουδείς το περίμενε. Ούτε και οι πλέον υποψιασμένοι. Ο αναγνώστης  της «Κ» ακουγόταν στο τηλέφωνο σχεδόν θυμωμένος. « Μου το έδειξε ο γιος μου – το βρήκε στο Ίντερνετ. Όταν το είδα τρελάθηκα. Εσείς το ξέρετε;» Η αλήθεια ήταν πως όχι. Με μια μικρή αναζήτηση στο Google, όμως, εμφανίστηκε αμέσως και στη δική μας οθόνη. Το Torture Game(σ.σ. Παιχνίδι Βασανιστηρίων) διατίθεται και σε δωρεάν έκδοση και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.
Ο « κακομοίρης» είναι ένα ανθρωποειδές, ανάμεσα σε άνθρωπο και κούκλα, που κρέμεται από δυο σχοινιά. Δεξιά παρατίθενται όλα τα όπλα του βασανισμού του, να έχει ο παίκτης να διαλέγει. Αλυσοπρίονο, μαχαίρι, σχοινί, πιστόλι, καραμπίνα , ΑΚ 47,  ξυράφι, στιλέτο κ.α. Στόχος του «παιχνιδιού» είναι να επιφέρεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πόνο στο θύμα σου, όσο το δυνατόν περισσότερες βλάβες για όσο το δυνατόν  περισσότερη ώρα , χωρίς όμως να επέλθει ο θάνατος. Μια λάθος κίνηση, μια πιο βίαιη, αδέξια χρήση ενός από τα όπλα, και η ένδειξη γεμίζει τη οθόνη : « Νεκρός «. Χάσατε.

Παιχνίδι βασανιστηρίων κυκλοφορεί « ελεύθερα» στα Διαδίκτυο  και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.

« Είμαι νέος άνθρωπος, προοδευτικός, έχω ανοιχτό μυαλό. Θεωρώ το Διαδίκτυο μια υπέροχη  θάλασσα γνώσης και διασκέδασης και εμπιστεύομαι το παιδί μου να μάθει να κολυμπάει μόνο του σε αυτή», έλεγε στην  «Κ»  ο ίδιος. «Και όπως σας είπα, ήρθε από μόνος του και μου είπε ότι σε κάποιο σάιτ βρήκε αυτό το παιχνίδι. Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το νόημα σε όλα αυτά. Υπάρχουν παιδιά που διασκεδάζουν με αυτόν τον τρόπο;  Αν ναι, μήπως να ανησυχούμε; Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες γονείς ανησυχούν με λίγη καθυστέρηση – το Torture Game (υπάρχει Νο1 και Νο 2) θορυβεί τις  οικογένειες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εδώ και τρία χρόνια. Δεκάδες ρεπορτάζ στην Αμερικανική τηλεόραση έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς για το εν λόγω «παιχνίδι», ενώ τα «αντίποινα» από τα παιδιά ήταν πολλά .
Με βίντεο στο YouTube και «μανιφέστα» σε ιντερνετικά φόρουμ , έφηβοι κατήγγειλαν τους γονείς τους για σεμνοτυφία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. « Μπορούμε και μόνοι μας να κρίνουμε – εξάλλου εσείς μας μάθατε  τι είναι βασανιστήρια», έγραφαν μεταξύ άλλων . « Η λογοκρισία δεν είναι λύση».
Δεν είχαν κι άδικο. Μόλις πριν από ένα μήνα, ένα ντοκιμαντέρ στη γαλλική τηλεόραση  αποκάλυψε τους « βασανιστές» που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Οι παραγωγοί έπεισαν 80 ανθρώπους ότι δήθεν συμμετέχουν σε ένα νέο παιχνίδι ριάλιτι  με τίτλο «Το παιχνίδι του θανάτου» . Χωρίς να φέρουν αντίρρηση, οι « παίκτες» δέχθηκαν να προκαλούν ηλεκτροσόκ στους   « συμπαίκτες» τους σε περίπτωση που οι τελευταίοι απαντήσουν λάθος σε ερωτήσεις γνώσεων …..

Copy link
Powered by Social Snap