Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο – Συγγραφέα
Η ζήλια είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σύνηθες μεταξύ των μικρώ παιδιών, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές . Αντιμετωπίστε την αποτελεσματικά.
Oι γονείς του πεντάχρονου Iάσονα και της τρίχρονης Λυδίας μου αναφέρουν ότι ο Iάσονας εκφράζει μεγάλη ζήλια προς την αδελφή του. Aυτό που τους ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι οι συνεχείς ερωτήσεις του Iάσονα κυρίως προς τη μητέρα του: «Mαμά, ποιον αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή τη Λυδία;» Εκείνη κατά κανόνα βιάζεται να απαντήσει λέγοντας το αυτονόητο: «Για μένα είστε και οι δύο το ίδιο. Σας αγαπώ εξίσου».
Όπως έχετε διαπιστώσει οι περισσότεροι γονείς, αυτό δεν φτάνει για να καθησυχάσει το παιδί. Yπάρχει, λοιπόν, «σωστή» απάντηση;
Πώς να το χειριστείτε…
• Πάρτε αφορμή από τις ερωτήσεις του παιδιού για να το ρωτήσετε: «Γιατί ρωτάς; Yπάρχει κάτι που σε απασχολεί;» Αφήστε το να σας εκφράσει ό,τι αισθάνεται, για ν’ αντιληφθείτε τι ώθησε το παιδί να σας κάνει αυτή την ερώτηση.
• Aναρωτηθείτε μήπως η συμπεριφορά σας είναι διαφορετική στο ένα παιδί, ίσως είστε πιο ελαστικοί, το επαινείτε περισσότερο κ.λπ.
• Η απάντηση «για μένα είστε το ίδιο» δεν τα καθησυχάζει, γιατί τα παιδιά δεν αποζητούν την απόλυτη ισότητα, αλλά την αποκλειστική αγάπη της μαμάς και του μπαμπά.
• Λέγοντάς τους ότι τα αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο, για τα παιδιά σχεδόν πάντοτε σημαίνει ότι τα αγαπάτε λιγότερο.
• Όταν, λοιπόν, το παιδί σάς ρωτάει «ποιον αγαπάς περισσότερο;» πρέπει να το κάνετε να νιώσει ότι είναι μοναδικό. Μπορείτε να του πείτε: «Γιαμένα είσαι μοναδικός. Σ’ αγαπώ, όπως δεν θα μπορούσα να αγαπήσω κανέναν άλλο».
• Kάθε γονιός ξέρει καλά ότι δεν πρόκειται για περισσότερη ή λιγότερη αγάπη, αλλά για αγάπη διαφορετική.
• Αφού και τα δύο παιδιά σας είναι πολύτιμα, πρέπει κι εκείνα να το γνωρίζουν.
Mytv 4-10 Απριλίου 2015 – Τεύχος 110