Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Τα παιδιά είναι πάντα γεμάτα ερωτηματικά –πόσω μάλλον τώρα- όμως εσείς δεν είστε γεμάτοι απαντήσεις. Το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις απορίες του παιδιού σας σχετικά με τον κορωνοϊό με εύκολο και κατανοητό τρόπο.

Τι είναι ιός;

Είναι ένας πολύ μικρός οργανισμός, τόσο μικρός που δε φαίνεται με το μάτι. Αυτός ο οργανισμός όμως μπορεί να μας αρρωστήσει αν μπει στο σώμα μας με κάποιον τρόπο.

Πώς μπορεί ένας ιός να μπει στο σώμα μας;

Οι ιοί μπορούν να μπουν στο σώμα μας αν ακουμπάμε τα χέρια μας κάπου που μπορεί να υπάρχουν και αυτοί –και μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε-  και ύστερα τα φέρνουμε στο πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα μας. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά πλένοντάς τα πολλές φορές μέσα στη μέρα και οπωσδήποτε πριν φάμε.

Επίσης, πρέπει να μένουμε μακριά από ανθρώπους όταν βήχουν ή φταρνίζονται. Όμως ούτε εμείς πρέπει να βήχουμε ή να φτερνιζόμαστε χωρίς να βάζουμε κάτι μπροστά γιατί οι ιοί κολλάνε και έτσι.

Και ο κορωνοϊός τι είναι;

Οι ιοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι μένουν σταθεροί στο χρόνο, κάποιοι εξαφανίζονται, κάποιοι εμφανίζονται για πρώτη φορά… Ο κορωνοϊός είναι ένας καινούργιος ιός που λέγεται έτσι γιατί αν τον δεις στο μικροσκόπιο φαίνεται σα να φοράει κορώνα. Αυτός ο ιός μας κάνει να βήχουμε, να ανεβάζουμε πυρετό, να αισθανόμαστε κουρασμένοι και να μην μπορούμε να ανασάνουμε καλά. Τα παιδιά όμως  φαίνεται ότι δεν αρρωσταίνουν τόσο από αυτόν τον ιό όσο οι πιο μεγάλοι. Ειδικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Όμως ακόμα κι έτσι τα παιδιά ίσως μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό και αυτό το διάστημα δε θα μπορείς να τους βλέπεις.

Πώς γίνεται να κολλήσω άλλους άμα εγώ δεν έχω αρρωστήσει;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάτι που μας προστατεύει από τις αρρώστιες και αυτό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στα παιδιά αυτό είναι πιο δυνατό από ότι στους πολύ μεγάλους ανθρώπους και γι’ αυτό μπορεί να μην φαίνονται άρρωστα όμως ο ιός να έχει βρει τρόπο να «τρυπώσει» κάπως ακόμα και αν δε σου κάνει κακό.

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ιός;

Κανείς δεν ξέρει ακόμα να πει με σιγουριά. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι ξεκίνησε από κάποια ζώα όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα.

«Μαμά, φοβάμαι τον κορωνοϊό! »

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς τόσο! Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν το φάρμακο και το εμβόλιο για να είμαστε όλοι καλά και αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουν! Μέχρι τότε όμως να θυμάσαι να πλένεις συχνά τα χέρια σου, να μη βγαίνεις έξω ή αν χρειαστεί να βγεις να είσαι σε μεγάλη απόσταση από τους άλλους ανθρώπους, να μη βλέπεις τους παππούδες σου για λίγο καιρό ακόμα και να φταρνίζεσαι και να βήχεις είτε μέσα στον αγκώνα σου, είτε σε ένα χαρτομάντηλο που θα πετάς αμέσως μετά.

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία;

Επειδή όταν μαζεύονται πολλοί άνθρωποι μαζί είναι πιο εύκολο και να κολλήσουν οι ίδιοι και να το μεταδώσουν και στους άλλους. Γι’ αυτό και δεν έκλεισαν μόνο τα σχολεία αλλά και τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια, τα σινεμά και όλα τα μέρη που μπορεί να συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Σε λίγο καιρό όμως που ο ιός θα έχει εξασθενήσει, όλα θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά.

Θα μπορώ να βλέπω τους φίλους μου; Αυτοί δεν είναι μεγάλοι για να κολλήσουν…

 Μέχρι να μας πουν οι επιστήμονες ότι είναι πιο ασφαλές να βλέπουμε τους φίλους μας δεν θα μπορείς να το κάνεις. Γιατί αυτοί κι εσύ μπορεί να μην αρρωστήσετε όμως αν κάποιος από εσάς έχει τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει στους υπόλοιπους και μετά εσείς να το κολλήσετε σε κάποιον άλλον που δε θα είναι τόσο δυνατός. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε υπομονή ακόμη. Μπορείτε όμως να μιλάτε στο τηλέφωνο ή στο ίντερνετ.

Πότε θα τελειώσει ο κορωνοϊός;

Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα. Προς το παρόν όμως μένουμε σπίτι και μετά οι ειδικοί θα αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει και θα μας πουν όταν ξέρουν.

Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1110 (χωρίς χρέωση)

Ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική και καθοδήγηση στους γονείς

Λειτουργεί από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΙΣΑ καθημερινά 9 π.μ. – 9μ.μ.

Copy link
Powered by Social Snap