bullying sx
Εκτύπωση άρθρου

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Μαθητές ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και έστειλαν μηνύματα υποστήριξης σε κάθε παιδί θύμα με βασικό σύνθημα το «Μίλα Τώρα!». Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη «Γραμμή SOS 1056» σήμερα, Τρίτη, συμμετείχαν σε παρέμβαση ψυχολόγου και ανέλαβαν να μιλήσουν τα ίδια και να κάνουν «συμβουλευτική» στους ήρωες της κοινωνικής ιστορίας που άκουσαν. Συγκρότησαν ομάδες και η κάθε μία απευθύνθηκε στο παιδί που εκφοβίζεται, εκφοβίζει και παρατηρεί. Η δράση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους εμπλεκόμενους της ιστορίας μέσω της δημιουργίας εικαστικών, βίντεο κ.λπ.

«”Το Χαμόγελο του Παιδιού”, έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network), θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και δράσεις σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί θύμα εκφοβισμού. Το 2015 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 41.635 μαθητές, 16.074 γονείς και 3.043 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο 1.025 επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Σε ποσοστό 56% η θεματική ήταν η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός κατόπιν αιτήματος των σχολείων. Ενώ η “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056” δέχτηκε 632 κλήσεις για θέματα εκφοβισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απαιτεί διαρκή κινητοποίηση, σωστή ενημέρωση και αποτελεσματική συνεργασία. Είναι υπόθεση όλων μας για να μην έχουμε παιδιά και νέους ανθρώπους που καταστρέφονται ψυχικά» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Με αφορμή τη Σχολική Ημέρα ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό (6η Μαρτίου), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπό τον συντονισμό του YouSmile.gr, υλοποιεί από την 29η Φεβρουαρίου έως και την 6η Μαρτίου πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Μαθητές κινητοποιούν τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς τους να μη μένουν αμέτοχοι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Όλες οι ενέργειες αναρτώνται στο milatora.gr και προβάλλονται από τα social media του YouSmile (Facebook, Youtube, Instagram, Twitter).

Βίντεο από τους μαθητές-εθελοντές

Η φωνή ενός παιδιού που δέχεται bullying πρέπει να ακουστεί. Ετσι οι μαθητές-εθελοντές τουYouSmile δημιούργησαν ένα βίντεο όπου μοιράζονται τη φωνή του και καλούν κι εσάς να συμμετέχετε στη δράση τους.

Το βίντεο του παιδιού που έχει δεχτεί bullying μπορεί να το κατεβάσει κανείς ή στο κινητό του.

«Παίξε το βίντεο έχοντας το κινητό σου στο στόμα σου και βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου όπως κάνουν τα παιδιά σε αυτό το βίντεο: https://youtu.be/tERoD4Q6z7o. Ανέβασέ το στα social media σου με τα hashtag #ΜίλαΤώρα #StopBullying www.milatora.gr» αναφέρουν οι μαθητές. Πρωτότυπη ιδέα προέρχεται από την CHI και την καμπάνια της Free Our Voices. Ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ.

Παρεμβάσεις και μια Αμερικανίδα στα σχολεία

Με κεντρικό μας σύνθημα «Μίλα Τώρα!» σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και δημιουργούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα. Οι ενέργειες προβάλλονται από τα ψηφιακά μέσα του οργανισμού. Παράλληλα στα σχολεία πραγματοποιούνται από ψυχολόγους του οργανισμού πανελλαδικά (όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου), διαδραστικές παρεμβάσεις στους μαθητές με βάση μία κοινωνική ιστορία ενός παιδιού που του ασκούν bullying.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών η αμερικανίδα ερμηνεύτρια Μέρεντιθ Ο’Κόνορ θα έρθει στην Ελλάδα και θα επισκεφθεί σχολεία. Πολέμια του σχολικού εκφοβισμού η ίδια, θα αφηγηθεί στους μαθητές τα δικά της βιώματα από το bullying που δεχόταν ως μαθήτρια και πώς κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να γίνει η αναγνωρισμένη τραγουδίστρια που είναι τώρα. Όλοι μαζί θα ερμηνεύσουν το τραγούδι της «The Game» που είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που δέχονται bullying.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap